friluftrådet
 grønne spirer
 
 
 
 
 
 
billede
 
  
 
 
 
 
 
billede
 
 
 
 
 
 
 
billede

Vores dagplejegruppe arbejder som naturdagplejere under friluftsrådets grønne mærkningsordning "GRØNNE SPIRER".

Hvad er en spirerdagpleje ?

En spirerdagpleje er en dagpleje, som sætter friluftsliv lidt højere og som har fokus på små børn og naturen. En dagpleje, hvor børnene kommer ud hver dag, og hvor børnene lærer at bruge naturen på en positiv og lærerig måde. Derudover arbejder vi sammen med børnene med emnet "fra jord til bord".

Som dagplejere ser vi, at naturen har en dragende effekt på selv de mindste børn og alle oplever stimulering af både sanserne, motorikken og de sociale færdigheder samtidig med, at nysgerrigheden ustandselig udfordres.

At vokse op med naturen

Mennesket har ikke ændret sig meget siden stenalderen, og vores krop og hjerne er tilpasset et liv i naturen. Nutidens problemer med overvægt, manglende koncentration og dårlig fysik kan afhjælpes, når børn fra de er små udvikler glæde ved udelivet og de fysiske udfoldelser i naturlige miljøer.

Naturen er som udgangspunkt fundamentet for vores liv, og selvom vi i dag lever i et højteknologisk samfund, ofte langt fra landmandens marker, havets righoldige spisekammer og skovenes bær, nødder og frugt, så er vi fortsat helt afhængige af naturens ressourcer og mangfoldighed. Når vi giver børn et godt forhold til naturen, udvikler de respekt for vores natur og miljø.

 

Tidlige indtryk

Fra fødslen har vi brug for vitale sansninger og kropslige erfaringer for at udvikles. Naturen er et perfekt sted at gøre sig sanselige erfaringer. Samtidig skal vi også dagligt have udfordret vores følelsesliv. Når børnene oplever naturen, er der både en oplevelse af sig selv og omverdenen. Det ukendte, barnet sanser, skaber indre følelser i form af nysgerrighed, gys, undren og iver. Derfor skal de mindste have lejlighed til fx at pjaske i vandpytter, kaste med sten, føle en mariehøne kravle på hånden og gå på en stejl bakkekant med en voksen i hånden.

Mange af disse positive naturoplevelser og tilegnelse af gode udelivsvaner er med til at sikre børnene en glæde ved at være en del af naturen, som de vil tage med senere i livet. Erfaringer viser at udebørn får større rummelighed, bedre helbred, bedre selvværd og lyst til at lære noget nyt. Kroppen og hjernen udvikles i rivende hast i de første 3 leveår, og det lille barn har meget stor gavn af de stimuli naturen kan give. Ingen indendørs redskaber kan erstatte de kropslige og sansemæssige muligheder uderummet byder på.

En NATURlig dagpleje

Som spiredagplejere arbejder vi meget sammen i vores legestuegruppe, og vi arrangerer mange aktiviteter i fællesskab. Men vi arbejder også alene som naturdagplejer hjemme i vores private hjem . Den enkelte dagplejer planlægger hver dag dagens aktivitet efter sin egen lille børnegruppes interesser og alder. Fx har vi alle anlagt en urtehave, som vi sår, planter, passer og høster i sammen med børnene, Vi udforsker naturen omkring os i vores lokalområde, Vi tager på besøg på bondegåde, i skoven, ved havet, ved åen, og af og til finder vi et godt gemmested i vores egen have, hvor vi hygger og spiser vores madpakke.

Vi har lavet en årsplan, hvor hver måned har fået sit eget fokusområde, som vi arbejder ud fra (Det kan f.eks være forår ,høst, blomster og vinterfuglene). Derudover bruger vi mange af de gode ideer, som andre spirer har beskrevet på friluftsrådets hjemmeside.

Vores dagplejegruppe har altid været meget ude og har brugt naturen meget, og vi finder det helt naturligt at vi selvfølgelig er med i friluftsrådets spirerfællesskab.

Dagplejen i Annisse  | Tlf.: 51555451 | dagpl.annisse@hotmail.dk