Som det går ut fra rasens navn, skal en Hvit Gjeterhund være hvit. Men i våres forestillinger og ønsker om perfektionisme, ønsker vi oss gjerne en snøhvit hund.
Om vi ser på forskjellige Hvite Gjeterhunder, så er noen langt ifra å være snøhvit, og gamle linjer fra Sverige og England bærer ofte en mer viltfarged pels. Mangen hunder viser beige/rød farge ved ørene og halespissen, og noen har også en "farged" stripe fra hodet til halen. Hunden bryr seg svært lite om det og lever sitt glade liv med eller uten, mens vi mennesker ofte diskuterer hvordan vi får til en snøhvit pels hos hunden vår.
Om du har en Hvit Gjeterhund som er noe mer "farged", lønner det seg å se på hundens forfedre. Oftest ligger dette i genene, og da kan en gjøre som en vil, fargen forsvinner ikke.
Det er ellers mangen meninger om hvordan man kan få fargen til å forsvinne, og det blir gitt anbefalinger om fôrtilskudd, fôrbytte og å utela alt fra Beta-Karotin til Kopper. Om du har en hund som takler et fôrbytte, står det ingenting imot å prøve et nytt fôr for å se om fargen forsvinner. Men for å gjøre det enda vanskeligere, så KAN også vann utløse en farging av pelsen...
Forskninger viser at kunstige tilsetningsstoffer (her kunstig Beta-Karotin og kunstig Vitamin A, for mye Kopper) kan utløse en farging av pelsen og i høye doser til og med være kreftfremkallende. Om vi ser etter et fôr som er fri for samtlige kunstige tilsetningsstoffer, gagner dette alltid hunden.
Hormoner kan også være den "skyldige" og tisper kan få litt mer farged pels rett før løpetiden. Unghunder under tannskift er likeså noe utsatt for å få en fargestripe på ryggen...og hannhunder er mangen gang noe mørkere om vinteren enn om sommeren.
Videre står det i rasestandarden, at nese, leppene og øyne skal være mørkest mulig og poter og klør skal være helst svart. Selv om noen valper har svarte klør, har dog dem allerfleste Hvite Gjeterhunder hvite eller beige klør. Noen hunder får innen dem første leveår en leverfarget eller til og med rosa nese om vinteren. Dette kalles for "vinternese", og oppstår fordi det blir rett og slett dannet for lite melanolin pga kulden. Den blir ikke straffet i utstillingssammenheng. En vinternese er genetisk, og man kan gjøre svært lite med det. Men også her er det bare vårt menneskelige øye som lar seg forstyrre.
Vårt Rase er fortsatt ung og under utvikkling, og derfor skulle en prioritære på en bredest mulig genpool og helse, istedenfor en perfekt hvit pels eller perfekt pigment...