Avl
 
Avl betyr ansvar. Ansvar overfor avlsdyrene, valpene og ikke minst valpekjøperen. 
 
Avlsdyrene skal være rasetypiske individer (etter rasestandarden som du kan lese HER) både ut- og innvendig. Videre skal dem være frisk. Selvsagt kan man aldri gi noen "garantier", siden vi har med naturen å gjøre, men med friske foreldredyr, besteforeldre, oldeforeldre mm stiger sjansen betraktelig for at også valpen vil vokse seg til en frisk hund.
 
Valpene trenger mye omsorg og sosialisering. Når dem blir overlatt i stor grad seg selv, vil dem streve livet ut med sin tillitt til mennesker og ikke kunne tilpasse seg nye situasjoner så veldig bra. Oppdretteren bør tilbringe mye tid med de små, være kjent med de phasene som valpen går gjennom de første leveukene og tilpasse sosialiseringen/aktiviteter deretter. 
 
Som valpekjøper har du rett til å stille spørsmål. Faktisk vil en god oppdretter bli veldig glad når du kommer med spørsmål, for det viser at det å skaffe seg en hundevalp er godt gjennomtenkt, og interessen for valpen og rasen er tilstedes. Oppdretteren skal være tilgjengelig for valpekjøperen, og hjelpe ved store eller små problemer, gi tipps og råd og finne løsninger. Også når du kommer i den situasjonen å måtte gi fra deg hunden din igjen, burde oppdretteren være første kontaktperson, for å enten ta hunden selv tilbake eller hjelpe med videreformidling. En seriøs oppdretter tilbyr også kenneltreffs og samlinger, for å kunne fulge med hvordan hans "barn" har det og for å gi eierene muligheten til å treffe likesinnede. Også mener jeg at en god oppdretter ringer minst en gang for året for å høre hvordan det går med hund og eier, for å kunne oppdage evtl problemer tidlig og gi råd skulle det være noe spesielt. En oppdretters ansvar slutter ikke når valpen er solgt og har forlatt huset...
 
Det er alltids vanskelig å gå fra noen små, vidunderlige valper, men føler du at det "stemmer" noe ikke, enten med oppdretteren, hundene eller omgivelsene, ikke kjøp valp der. Unngår valpene deg som fremmed menneske, ikke kjøp. Da er dem ikke preget bra nok på mennesker og vil meget sansynlig forbli skeptisk livet ut. Er valpen under 8 uker, ikke kjøp. En valp trenger mor og søsken i minst åtte, bedre ti uker! Husk at du ønsker å ha den lille, søte valpen i over ti år, vær kritisk, slik at du kan være sikker at du får en valp med deg hjem, som har de beste forutsetninger til å bli din følgesvenn i alle år. 

Helse

Hvit Gjeterhund - en frisk rase?!
 
Selv om den Hvite Gjeterhunden har samme opphav som den tyske Schæferen, så har den Hvite aldri gått gjennom de samme kroppsmessige forandringene som Schæferen. En Hvit Gjeterhund skal ha en rett rygg. Så selv om det er store hunder, er HD (Hofteleddsdysplasie) statistikken ganske så bra. For å holde denne statistikken bra, burde det kun avles med hunder som er røntget FRI for HD og AD (Albuedysplasie), altså HD A eller B og AD A (0/0). Allerede hunder med HD og/eller AD C (mild hofte-/albueleddsdysplasie) burde ikke anvendes i avlen, selv om denne diagnosen ikke har noe å si for hundens livskvalitet.
 
Videre kan en Hvit Gjeterhund - som noen andre gjeterhundraser - bære en genfeil, som blir kalt MDR 1 (Multiple Drug Resistance). Hunder som blir testet med MDR 1 -/- takler ikke en rekke medikamenter, og kan faktisk dø av dem skulle dem få dem. Derfor er det ganske viktig at hundene blir testet på denne genfeilen dvs at en er kjent med statusen. 
 
Også DM (Degenerative Myelopathie) finnes i rasen, dog også her kan - og skal - hundens status fastsettes før den brukes i avl.

Degenerativ myelopati er en neurologisk sykdom som ødelegger ryggmargen og gir tegn til neurologiske symptomer som vansker til å koordinere bevegelser i bakbena, svakhet i bakbena og følelsestap. Symptomene er slitsom men ikke forbunden med smerter. De fleste hunder som utvikkler sykdommen er eldre enn 8 år. For nåvarende tidspunkt finnes det ingen behandling eller medisin. Den kliniske diagnosen stilles gjennom att veterinæren gjør undersøkelser for å utelukke andre årsaker til symptomene. Eneste mulighet å sikkert vite er å undersøke ryggmargen etter døden og se etter sykdomsspecifikke forandringer.

Tidligere studier har vist at degenerative myelopati er mer vanlig hos visse raser som tyder på att genetikken spiller en rolle. Man har funnet ett markørgen som alltids bærer en feil om hunden blir syk av DM. Det er mulig å genteste hunden sin på dette markørgen, hvor det finnes tre genstatus, DM N/N (fri), DM N/DM (frisk bærer) og DM DM/DM (hunden har sjanse for å bli syk).

 
Noen få hunder blir født med en såkalt ME (Megaesophagus - Spiserørsutvidelse), som går ut på at musklene rundt spiserøret ikke er fullt utvikklet. Hundene med denne diagnosen kan rett etter grad feks ikke holde maten sin, og kaster opp rett etter dem har spist. Ved en lett grad oppdager eieren mest ingenting.
 
Også hjertefeil forekommer i rasen, noe som vi måtte erfare selv med en av våres hunder. I utlandet er det mangen som undersøker sine avlsdyr på hjertefeil, for å kunne utelukke å avle med syke individer. 
 
Døvhet - selv om døvhet ofte blir knyttet til den hvite fargen, ser det ikke sånn ut at den Hvite Gjeterhunden har noe problem med døvhet. I noen land er audiometrietester obligatorisk, og det er  svært, svært sjelden at en hund blir diagnostisert med en ensidig døvhet, enda sjeldnere med total døvhet. 
 
Men sett som et stort bilde, er den Hvite Gjeterhunden en frisk og robust rase, som kan bli opp til 12-14 år gammel, og som beholder sin agilitet og lekenhet selv i høyere alder. 
 
 
 
 
 
Fra og med den 01.01.2014 er det innført registreringskrav for rasen Hvit Gjeterhund. Da må alle avlsdyr ha en kjent status på HD og AD.
 
Dette betyr i første linje at foreldredyrene må ha en offisiell avlest røntgenresultat via NKK. Valper etter dyr som har sterk grad HD eller AD, får stamtavler med avlssperre. I første omgang er dette veldig bra! Men husk, har et avlsdyr HD eller AD D (middels grad) og C (mild grad) vil avkom får "helt vanlig" stamtavle. Så det er viktig at du som valpekjøper spør oppdretteren etter resultater for HD og AD, og lar deg vise resultatet, om ikke du kan sjekke dem selv via NKK.
 
For en kartlegging av rasens helse, er det meget viktig at det blir røntget flest mulig hunder. Ikke bare gir deg dette nyttig info over hvor mye du kan belaste din hund, men det vil også gi uvurderlig bra info over hvordan foreldredyrene nedarver HD eller AD. Jo flere hunder blir røntget, jo bedre info får oppdretteren over sine avlsdyr. 
Kennel Blaidd Gwyn - Hvit Gjeterhund - Berger Blanc Suisse