Spurvepapegøje som tamfugl / Pasningsvejledning
Denne pasningsvejledning følger med når du køber en tam fugl hos os. Du er velkommen til også selv at printe den ud.
 
Pasningsvejledningen er skrevet af os, ud fra egne erfaringer.

Pasningsvejledning af tam spurvepapegøje.

Pasningsvejledning – Lessons spurvepapegøje – Forpus Coelestis

 

Først vil jeg ønske dig tillykke med dit lille nye familiemedlem.

Når du kommer hjem med den, skal du sætte den i dens nye bur, og lade den få lidt fred til at finde ud af, at det er der den skal bo nu.

Hvis du vil lukke fuglen ud at flyve samme dag, er det okay, hvis du fornemmer at den gerne vil.

Lad ikke fuglen være ude alt for længe af gangen, da den i starten kan have svært ved at finde tilbage til buret for at få mad og vand. Husk på, at den stadig er en lille baby, og har brug for at være sig selv, ind imellem, for at lære sig selv, sit bur og omgivelser at kende. Dog er det også vigtigt, at hvis din nye fugl, skal forblive 100 % tam, skal du have den ude ved dig hver dag, og meget gerne flere gange om dagen.

 

tam

 

Mad:

Din nye fugl skal have nem adgang til parakitblanding u/solsikker iblandet pellets (evt. Zupreem) og rent vand hver dag.

En gang om dagen, (evt. eftermiddag) skal du give den blandet frugt og grønt. F.eks.: Æble, pære, gulerod evt. revet til at starte med, banan, appelsin, honningmelon, kiwi, agurk, fersken, druer og rosiner. Alt skal være skrællet (medmindre det er økologisk), udkernet og skåret i meget små tern.

Dette gør du ca. den første måned, og så kan du fint begynde at give den andet frugt og grønt også f.eks.:

Hyben, majs (gerne kolber), rønnebær, peberfrugter, chili, broccoli osv.

Hirsekolbe, bør kun være let tilgængeligt de første 3 mdr., af fuglens levetid, da dette er fedende, derefter kan det fint bruges som snack.

Giv ALDRIG din fugl avocado, chokolade, kaffe, rå kartofler. Dette er den rene gift for fugle.

Bur:

Et bur indenfor, bør ikke være mindre end (HxBxL) 50x40x70cm. Hellere længere end højt, da fugle ikke flyver opad. En god huskeregel er, ”jo større des bedre”. Husk på at din fugl måske tilbringer meget af sin tid i bur, selvom den også er ude at flyve flere timer om dagen.

Buret skal være indrettet med gode naturgrene, i forskellige tykkelser så fuglen får styrket fodens muskulatur. Brug aldrig plasticpinde, da de ikke gør noget godt for fuglen. Ligeledes, kan sandpapir og cementpinde give rødmen, sår og bylder under fødderne, så vær varsom med at udvælge de rigtige.

I buret skal der også være legetøj, og ting/grene den må gnave i, da papegøjer har et stort gnavebehov. Jeg anbefaler legetøj, lavet af naturmaterialer, da det stimulerer fuglen bedst.

Når din fugl er udenfor buret, har den behov for at have et eller flere steder hvor den ved at den gerne må være. Hav evt. en ”naturlegeplads” klar til den når den bliver lukket ud, det kan være en gren med lidt legetøj, en gynge eller andet.

Træning:

Som hovedregel, plejer jeg at sige, ”giv kun mad i buret” det er dog undtagelsen under træning. Når du træner skal du være 100 % tilstede med fuglen, og altid have en hurtig godbid parat. I samme øjeblik den gør noget rigtigt, skal du sige ”dygtig”, ”godt” eller hvad du nu foretrækker, og give den en godbid. Dette kaldes positiv forstærkning, og fuglen lærer lynhurtigt, at når den gør den bestemte ting, så får den ros og en godbid.

Hvis fuglen gør noget du ikke vil have, skal du sige bestemt, men roligt, ”NEJ” eller ”AH-AH” og derefter ignorere den. Hvis fuglen derefter bliver ved, skal du tage den, og sætte den et andet sted hen (legeplads, oven på bur el.lign.) og lad den så selv komme igen.

Bliv aldrig sur eller råb af fuglen, hvis den gør noget forkert, dette kaldes negativ forstærkning, og fuglen lærer, igen, lynhurtigt at hvis den gør sådan, får den en reaktion fra dig, og den ser det som en belønning. Ignorer den hellere. Fugle er flokdyr, og har det bedst sammen med sin flok (i dette tilfælde, dig), og vil gøre alt for at komme dig nær igen.

Og husk, at under træning af en fugl, er der 3 simple nøgleord: tålmodighed, tålmodighed og tålmodighed. ;o)

Gode råd omkring sundhed og sygdomme:

Pas altid på træk, da ingen fugle tåler dette.

Pas på vinduer, både åbne og lukkede. For fugle, kan det godt se ud som om der ikke er glas mellem den og udenfor, så væn fuglen langsomt til, ikke at flyve ind i ruden. Sæt evt. post its på ruden, og tag dem ned lidt ad gangen.

Vej din fugl en eller to gange om ugen. Vægten er en god indikation på om der er sygdom under optræk. Hvis din fugl begynder at tabe sig, bør du søge dyrlæge straks. Fugle er RIGTIG gode til at skjule sygdomme, og viser oftest tegn på det for sent, eller i sidste øjeblik.

Papegøjer, kommer oprindeligt fra et sted med høj luftfugtighed, og derfor er det vigtigt at den får et bad to-tre gange om ugen, især om vinteren. Det kan være alt lige fra, med en forstøver, eller under vandhanen til under bruseren eller i en skål med vand. Ikke alle fugle foretrækker samme procedure.

Øvrige fakta om spurvepapegøjer:

Gennemsnitlig str. og vægt: 12-13 cm og 25-40 g

Oprindelsessted: Vestlige Ecuador og nordvestlige Peru

Alder: KAN blive ca. 20 år

Papegøjer har et vist lydniveau, men spurvepapegøjerne er ikke de mest højrøstede. Dog skal du regne med, at din fugl hilser dagen ”velkommen” og ”farvel og tak” lidt højere end dens snakken og pludren resten af dagen.

De kan være meget aggressive og territoriale over for andre fugle, specielt i yngleperioder, og det anbefales derfor, kun at sætte dem sammen parvis, eller med samme art af samme køn.

Anita og Bjarne | 5620 Glamsbjerg