Hvis du er pårørende til en misbruger, ved du alt om, hvor svært det kan være at komme i dialog med misbrugeren og hvor ofte man står tilbage med skuffelsen, når de endnu engang ikke overholder deres lovninger på at stoppe med at drikke eller at drikke mindre. Alkoholmisbrug kræver professionel behandling, og det kræver, at du tager den svære snak med din pårørende, der drikker for meget.
Tegn på, at din pårørende er misbruger
Hvis du er i tvivl om, om din pårørende har et misbrug, er der nogle tegn, som du kan kigge på:
1. En stærk trang til alkohol
2. Problemer med at kontrollere indtaget, dvs. voldsomme drukture, blackouts og lignende.
3. Abstinenssymptomer som koncentrationsbesvær og rastløshed, når der ikke drikkes.
4. Øget alkoholtolerance
5. Alkoholen dominerer i hverdagen og medfører problemer med f.eks. familie eller arbejde.
6. Fortsat alkoholforbrug på trods af bevidsthed om de skadelige konsekvenser.
Den svære samtale
Hvis alkohol skaber problemer i familien, er det desværre oftest de pårørende og ikke misbrugeren selv, der skal tage initiativ til behandling. Det kræver som regel en svær men nødvendig snak med misbrugeren, hvor familien gør det klart, hvad de kan og ikke kan acceptere, og hvor der stilles et ultimatum om, at misbrugeren går i behandling. Du kan få hjælp til at tage den svære samtale om alkoholbehandling, hvis du kontakter en erfaren alkoholrådgiver. Disse er vant til, at det er de pårørende der tager den første kontakt, og de kan hjælpe dig videre, så du kan få din pårørende i gang med et behandlingsforløb.
Behandling for hele familien
Alkoholmisbrug har ikke kun konsekvenser for den der drikker, og alkoholbehandling bør derfor også involvere hele familien. Mistillid, skuffede forventninger og psykiske problemer hører desværre med for pårørende til misbrugere, og derfor kan I også have glæde af f.eks. psykologhjælp, familiesamtaler eller gruppeterapi. Det gælder især, hvis der er børn i familien, der har måtte leve med alkoholmisbrug i en årrække.