Om Aben og Kænguruen / Om brugen af stofbleer

Om brugen af stofbleer

 
Stofbleer bliver mere og mere udbredt i danmark.. Og i takt med at det bliver mere udbredt kommer der også flere mærker på det danske markede, det kan godt være lidt af en jungle at finde ud af.. Også de forskellige begræber kan være noget af en jungle at finde rundt i så derfor har jeg lavet en kort liste med de fleste begræber så det forhåbentlig bliver lidt mere overskueligt..

De forskellige typer af stofbleer.

Der er 5 hovede typer af stofbleer:

All-in-one (AIO) som er en ble der har vandtæt lag ydderst og sugende kerne.

Lommeble som er en ble bestående af et vandtæt lag yderst og et lag enten microfleece eller velour inderst og en lomme hvor man putter det løse indlæg ned i, så den fungere som en all-in-one ble..

All-in-two (AI2) som er en vandtæt skal med indlæg som knappes fast.. Det er her kun nødvændigt at skifte indlægene, selve skallen kan bruges flere gange..

Formsyet ble som er en ble man anvender med særskilt vandtæt lag..

Formsyet lommeble som er en ble der skal anvendes med sugende indlæg og vandtæt blebukser..

Der er 3 typer af blebukser:

Pul cover som er fremstillet af et lag lamineret stof enten bommuld, polyester eller minkee.. De lukkes enten med Aplix (velkro) eller med Snaps (plastik trykknapper) Dette er det tætteste cover man kan få.. Man kan sagtens bruge blebukserne mere end en gang..

Fleece soacker som oftest er mere som et par underbukser som man trækker op over numsen.. De er langt mere åndbare end pul bukserne.. De skal helst skiftes når de føles våde..

Uld bukser som også oftest trækkers på som et par underbukser.. De er det mest åndbare man kan få.. De skal ikke skiftes ved hvert bleskifte og skal lægges till tørre når de føles fugtige.. Man vasker dem ca hver 14. dag..

Hvad betyder det at bleen er OneSize?

Det betyder at bleen kun er lavet i en størrelse som så kan reguleres så den passer igennem længere tid.. Ofte oplyses det at bleen passer fra nyfødt til blefri, men det er nu ikke helt rigtigt.. Bleen dækker størrelserne Small, Medium og Large, hvilket vil sige at du til en nyfødt ofte vil behøve nogle små bleer og at du hvis barnet bruger ble efter 2år ofte vil behøve større bleer.. Men bleen dækker altså 3 størrelser, så der er stadig penge at spare..
Ofte reguleres størrelsen med nogle rækker af knapper på bleens forside som man så knapper ned så bleen bliver kortere.. Men der er også bleer som man bare folder ned f.eks ImseVimse, eller som noget nyt bleer med knaphuls elastik i benene.. Sidst nævnte har jeg dog aldrig selv haft mellem hænderne.. 

Hvor mange bleer behøver jeg?

Til nyfødt anbefaler jeg at man har 30 bleer og 5-6 blebukser.. Så kan man nøjedes med at vaske hver 2-3. dag.. Jeg kan varmt anbefale at bruge gylpekluds modellen så man ikke skal anskaffe så mange bleer da de små jo hurtigt vokser ud af dem..

Til lidt større børn anbefaler jeg at man har 20 bleer til om dagen og 3-4 natbleer, så kan man nøjedes med at vaske hver 2-3 dag.

Hvordan vasker jeg bleerne?

Bleerne skal helst vaskes på over 67 grader for at dræbe bakterierne.. Men så længe barnet ikke får fast føde endnu kan man godt nøjedes med at vaske på 60 grader.. Jeg anbefaler som udgangspunkt ikke vask på mere end 70 grader, da højere temperature kan forkorte levetiden på bleerne..

Jeg vasker på følgende måde:

Jeg vasker på 70grader med forvask.. Jeg anvender sæbenødder frem for vaskepulver da vaskepulveret gav anledning til røde numser her hjemme, andre har dog ikke oplevet det problem.. Jeg kan i min vaskemaskine som er sådan en alm standart 7kg´s maskine have 15-20 bleer i str L, det passer med 2-3 dages bleer til et barn.. Jeg hænge tørre altid bleerne, kun hamp indlæg giver jeg 5-10minutter i tumbleren når de føles stive, som hamp har det med at gøre..

Bleerne må ikke vaskes med skyllemiddel, da dette ødelægger sugeevnen..

Hvordan vasker jeg bleerne til?

Man støder ofte på begræbet at vaske bleerne til.. Det betyder egentlig bare at bleerne skal vaskes et par gange for at de kommer til at kunne suge optimalt.. Derfor anbefaler jeg at man vasker bleerne mindst 3 gange før man tager dem i brug.. Du behøver ikke vaske dem på høje temperature så længe de ikke har været i brug, og du kan derfor sagtens vaske dem sammen med dit almindelige vasketøj mens du vasker dem til..

Er det dyrt at bruge stofbleer?

Nej, stofbleer er ikke dyre end at købe engangs bleer, selvfølgelig er opstarten dyre men det tjener sig hurtigt ind..

Sidst, men ikke mindst, er der det økonomiske... I en bleperiode på ca. 3 år bruger et barn ca 7000 bleer, de koster i gennemsnit ca. 2 kr. alt efter størrelse.. Det giver en samlet pris på ca 14.000 kr. på en bleperiode.. Bruger du eks. Moltex så er prisen omkring 18-19.000 kr..

Til sammenligning så bruger man ca 3 størrelser af stofbleer på en bleperiode.. Til hver str behøver man ca. 24bleer og 5 blebukser.. med en udregning af gennemsnits priser på det danske markede, så ligger prisen på en ble til en nyfødt på omkring 100kr og et par blebukser 120kr, det giver en samlet udgift på 3000kr..

Str medium koster i snit 120kr pr ble og blebukser koster 120kr, det giver en samlet udgift på 3480kr..

Str L koster i gennemsnit 130kr og blebukser 120kr pr par, det giver en samlet pris på 3720kr..

Samlet set koster det altså 10200kr at anskaffe stofbleer, som her er udregnet ud fra gennemsnits priser for mærke bleer i danmark, det kan gøres meget billigere ved at vælge de billigere men stadig gode mærker eller ved at vælge onesize bleer..

Gensalgs værdien er ca 50-75% af bleens nypris, så hvis vi regner ud fra 60% giver den en indtægt fra gensalg på 6120kr og bleerne ender derfor med reelt kun at have kostet dig 4080kr..

Aben og Kænguruen | 6780 Skærbæk  | abenogkaenguruen@hotmail.com