Somalisk nej til Al-Shabaab

Øksemanden, der ville slå tegneren Kurt Westergaard ihjel, og andre episoder har givet somalierne i Århus et dårligt ry. Og det bliver også hævdet, at unge somaliere i Århus flirter med støtte til den islamistiske Al-Shabaab milits i Somalia.

”Vi har ikke oplevet én eneste ung somalier i Århus, som støtter Al-Shabaab,” siger Mustafa Jama.

En ung somalier, med daglig kontakt til mange andre unge, forstår slet ikke, at en hel etnisk gruppe på den måde bliver lagt for had på grund af nogle enkeltpersoners utilstedelige handlinger.

”I Somalia er folk splittet i klaner. Men her i Århus er vi ikke en del af den konflikt. Vi er faktisk glade for, at vi på den måde kan være fredelige rollemodeller for folk i Somalia,” siger Mustafa Jama.

Bliver kaldt ”økse-drenge”

Han er leder af Kontaktstedet for unge i Gellerup og snakker ofte med mange af de andre unge somaliere i byen. Han hører helt entydigt, at ingen af de unge kunne drømme om at støtte Al-Shabaab i Somalia. Tværtimod. Alle tager afstand fra dem.

”Vi har ikke oplevet én eneste ung somalier i Århus, som støtter Al-Shabaab,” siger Mustafa Jama.

Han er rystet over, at alle somaliere i Århus nu tilsyneladende mistænkes for at være terrorister. Han har hørt, at somaliske drenge bliver kaldt ”økse-drenge” af andre børn i børnehaven. Så han mener, det har sin pris, når man på den måde stempler en bestemt etnisk gruppe.

Stemplet som terrorister

Mustafa Jama har glædet sig over, at somalierne netop har smidt to triste stempler af sig, nemlig at ingen somaliere gider arbejde, og at somaliere er kriminelle. Men han er trist over det, der nu sker.

”Jeg oplever, at vi somaliere bliver stemplet som terrorister. Og på den måde bliver vi endnu en gang holdt fast i rollen, som dem der ikke duer til noget i samfundet. Det er en farlig cocktail for os,” siger Mustafa Jama.

Han synes, at det blot skaber flere problemer, end det gavner. Og han synes, det er smerteligt, at der skal holdes en konference om radikalisering, hvor der kun fokuseres på somalierne.

”Tænk at bruge skattekroner på den slags. Det er for galt, for det er jo også mine skattekroner, der går til det,” siger han.