Bente gik mod strømmen

2019-04-24 10:04


 
Bente Nygaard Kristensen har været vidt omkring før uddannelsen og jobbet som elektriker kom ind på lystavlen.

 
Af Tore Plougheld

Mekaniker? Buschauffør? Traffikleder og køreplanskoordinator? Elektriker? Eller måske politimand? Livet er fuld af valgmuligheder, og ”nogle gange skal der bare ske noget nyt” som Bente forklarer om sin noget usædvanlige og ikke helt snorlige vej gennem arbejdslivet. En til tider omskiftelig karriere, der har budt på både ned- og opture. Og undervejs en erkendelse af, at det i sidste ende ikke handler om dit køn eller alder, men om din egen personlige indstilling, hvis du vil have udfordringer og arbejdsglæde i hverdagen.

”Som elektriker bliver du aldrig færdig udlært. Der er hele tiden nye kurser, nye teknikker og nye regler og standarder man skal holde sig orienteret om. Det er selvfølgelig med til at holde én i gang og sikrer, at der er ikke er to dage der er helt ens”, lyder meldingen fra Bente, der blev udnævnt til Årets Lærling i 2016, netop begrundet i hendes personlige drivkraft, ro og overblik. Det vender vi tilbage til om et øjeblik.

Bente Betjent måtte opgive drømmen
Efter folkeskolen drømte Bente Nygaard Kristensen om at blive optaget i Politiet. Hun var dog en tand for ung, idet man skulle være fyldt 21 år for at søge ind ved etaten. Et højskoleophold med fokus på idræt og politiskolens optagelsesprøve blev derfor en del af forberedelsen, ligesom Bente for at få tiden til at gå tog en uddannelse som automekaniker, hvorefter hun fik job som ”klargøringsmand” hos firmaet Østergaard Biler.

I sidste ende løb den unge mekaniker ind i et ansættelsesstop hos politiet, og dermed også stop for optag af nye elever. Samtidig fik hun seneskedehindebetændelse i håndleddet, og hendes læge måtte beklagende meddele, at denne skade betød, at hun ikke kunne komme til optagelse igen på politiskolen. Der skulle med andre ord ske noget helt nyt: Og Bente blev buschauffør i stedet.

Kørsel, kontrolcenter og køreplaner
”Jeg nåede at køre syv år som bybuschauffør for Århus Sporveje. Derefter søgte jeg ind i vores kontrolcenter og blev uddannet trafikmester, et job, jeg også havde i syv år”, fortæller Bente om sin karriere i den aarhusianske kollektive trafik.

”Som trafikmester sidder du og tager imod opkald over radioen fra busserne ude på deres ruter; hvis de bryder sammen, er involveret i uheld eller på andre måder får brug for hjælp er det dig, der skal koordinere og hjælpe den,” forklarer Bente. Efter sammenlægningen af de regionale busselskaber i firmaet Midttrafik i 2007 fortsatte Bente de næste fire år i Køreplanskontoret. Stadige omlægninger og nedskæringer og en stigende følelse af ikke at have indflydelse på sit eget arbejde, fik dog til slut Bente trukket tilbage mod håndværkerbranchen. Og dermed en ny uddannelse fra bunden af. Igen.

”Der var sket så meget i de år, jeg havde været væk fra mekaniker-branchen, at det ikke lå lige for. Men da jeg allerede havde haft en lille smule med el at gøre dérfra var det meget naturligt for mig at vælge uddannelsen som installationselektriker”, lyder det fra Bente Nygaard Kristensen. Og som sagt, så gjort.

Back to the future
I Januar 2010 satte Bente sig derfor på skolebænken på Aarhus TECH, sammen med ”en flok unge mennesker og så et par voksenlærlinge som mig selv”. Og selvom der både dengang og nu er stor efterspørgsel efter lærlinge i branchen, viste Bentes alder sig dog at være en stopklods på vejen til den livsvigtige læreplads:

”Dengang var der en ordning, hvor firmaer, der tog unge i lære, kunne få en kontant bonus på 70.000 kroner. Men det gjaldt ikke for os voksenlærlinge. Så jeg talte med flere firmaer, som var ærlige nok til at sige, at de egentlig gerne ville ansætte mig, men af økonomiske grunde var nødt til at vælge én af de unge i stedet.”

Heldet var dog med Bente, idet el-firmaet Lindpro en dag kom på besøg på Aarhus TECH og fik en snak med blandt andet hende. Det blev til en aftale om en tre-dages praktik i firmaet, som efterfølgende valgte at give Bente en læreplads.

”Det var og er rigtig spændende. Vi er over 100 ansatte alene her i Aarhus, heraf omkring 10 lærlinge. Og ude på arbejdspladsen blev der ikke kigget på at jeg er kvinde eller at jeg var gammel nok til at kunne have været mor til nogle af de unge lærlinge. Vi skulle og skal alle sammen lære. Hele tiden. Til gengæld kan vi specialisere os i alle mulige retninger, så vi hele tiden bliver udfordret”.

Medalje på rådhuset – og en stor overraskelse
Og man må sige, at Bente formåede at holde den faglige gryde i kog: I februar 2015 kunne hun kalde sig udlært elektriker med topkarakter fra svendeprøven. Året efter blev hun af sin læreplads, hvor hun i mellemtiden var blevet fastansat, indstillet til medalje hos Østjyllands Medaljefond [link] for sin indsats i læretiden:

” Hun er et af vores stærkeste kort over for de store kunder. Hun har et stort overblik, et roligt sind og er en af de bedste lærlinge nogensinde”, lød begrundelsen fra hendes læremester, da hun, sammen med 24 andre nyudlærte svende, modtog sin medalje på Aarhus rådhus sammen med et kongeligt håndtryk fra Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

”Faktisk anede jeg ikke hvad det var, eller at den her medalje overhovedet fandtes, før jeg blev indstillet. Det var ikke noget, vi snakkede om i firmaet eller blandt lærlingene. Så da jeg fik at vide, at jeg skulle have en medalje måtte jeg gå ind på nettet for at finde ud af, hvad det alt sammen var for noget – og det var da noget større, end jeg lige havde regnet med”, lyder det eftertænksomt fra Bente. Men dagens overraskelser var ikke slut endnu. Bente blev nemlig også, som forbillede for alle håbefulde østjyske lærlinge på tværs af uddannelser, kaldt frem foran Hans Kongelige Højhed endnu en gang den dag for at modtage prisen som Årets Lærling.

”Det kom meget bag på mig – det gjorde det virkelig. Men selvfølgelig var det stort at få sådan en ekstra anerkendelse oven i alt det andet”. Med udnævnelsen fulgte også retten til selv at holde tale til de forsamlede medaljemodtagere året efter. En udfordring, som Bente tog med, og hvor hun brugte sine egne erfaringer og sin alsidige baggrund til at sende de nye håndværkere godt på vej ud i den store verden:

”Håndværk handler ikke om køn eller alder. Ofte er det én selv som er den største forhindring for at opnå sine mål. Det er dit eget ansvar og søge udfordringer i dit job – og hvis du synes, du kører fast, så sig det til din leder. Firmaet skal selvfølgelig også hjælpe eleven godt på vej og motivere sine lærlinge til at yde deres bedste. Til gengæld vil det ansvar, virksomheden giver den enkelte, også give de unge ejerskab over deres egen faglighed og dermed dygtiggørelsen inden for det fag, de har valgt”, slutter Bente Nygaard Kristensen, der efter sin sidste eksamen valgte at læse videre, ved siden af sit fuldtidsjob hos Lindpro. Til sommer kan hun således føje endnu en titel til sit CV, nemlig som el-installatør.
 
Aarhus Haandværkerforening
HHKT/AARHUS
Rådhuspladsen 5
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk