Bünyamin Simsek: Mindretals-rådmand blandt venner

2018-06-18 10:32

Ved generalforsamlingen i Aarhus Haandværkerforening var Aarhus Kommunes rådmand for Teknik & Miljø, Bünyamin Simsek inviteret som gæstetaler. Og han kom vidt omkring.
Af Tore Plougheld

I 2017 havde årets gæstetaler ved Aarhus Haandværkerforenings generalforsamling i dén grad halm i træskoene og jord under neglene i mere end én forstand – det var nemlig Æreshåndværkeren og den selvudnævnte ”Bonderøv” Frank Erichsen. Kontrasten var dermed til at få øje på, da dette års gæstetaler indtog generalforsamlingen; klædt i jakkesæt med skjorte og slips og med nypudsede sko på fødderne var Aarhus Kommunes nyvalgte rådmand for Teknik & Miljø, Bünyamin Simsek (V) trukket i sit arbejdstøj som politiker og problemknuser på de bonede gulve.
Men der var også tale om en garvet byråds-veteran, som i mere end én forstand for længst har smøget ærmerne op og kastet sig over sine mangeartede opgaver med samme iver som ”Bonderøven” udviser uge efter uge på landsdækkende TV. Her er brændehugning, malkning og pløjning blot udskiftet med politisk og administrativt arbejde, der skal gøde Aarhus’ jord for nye parker og parkeringshuse og samtidig vedligeholde og luge ud i den eksisterende jungle af veje, højhuse og vandrør – blandt meget andet.

”Jeres problemer er også mine problemer”

Og rådmanden demonstrerede da også hurtigt hvorfor han var aktuel som taler foran de forsamlede erhvervsdrivende og håndværkere. Hans job er netop at skabe sammenhængskraft og byfornyelse og tilrettelægge rammerne bedst muligt for alle de, der driver byens håndværk, handel og industri. Et arbejde der kræver samarbejde og gensidig forståelse af de respektive parters arbejdsgang og handlemuligheder. Formuleret af Simsek selv på underspillet jysk: ”Jeres problemer er eller bliver før eller senere også mine problemer”.
Over en time kom rådmanden ind på en lang række af de fælles berøringsflader mellem hans politiske dagsorden og de tilstedeværendes hverdag ude i det virkelige liv. Som eksemplerne herunder vil vise:
Aarhus Lufthavn
”Det årelange drama om placeringen af byens lufthavn er nu overstået. Det vil give en styrket flybetjening så vel som større investering i nuværende lufthavn. Vi har den lufthavn, vi har, og så må vi gøre den til en succes. Med nye ruter, nye operatører, og ved at hive flere politikere ud af bestyrelsen og få erhvervsfolk ind i stedet; det sidste er vi allerede godt i gang med, og det har allerede hjulpet”, lød det i lige dele spøg og alvor fra rådmanden.

Marselistunellen
”Finansiering er på plads, men vi mangler fortsat lånemuligheder. Byggestart forventer vi sker i 2020. Danmarks vigtigste industrihavn er i Aarhus. Skal det være kommunen der ejer og betaler eller andre? Det spørgsmål mangler vi stadig at finde et svar på”.
Letbanen
”Det er ingen hemmelighed at Letbanen har haft en hård fødsel, men vi er tilfredse med at vi nu er oppe på ca. 8.400 rejsende på hverdage. Vi har en meget høj rettidighed på 99% (og aircondition). Udviklingen går meget hurtigt, men der er nu taget beslutning om VVM-undersøgelse om etape 2 (Gellerup – Brabrand). Er måske klar om 10 år og koster 1,5 mia. Skal Park Allé og Banegårdspladsen spærres for biler? Det kan meget vel blive konsekvensen hvis vi skal have plads til Letbanen. Og hvad med den fremtidige linjeføring? Kunne man tænke sig at vi lægger skinner fra Lisbjerg til Hinnerup i stedet”?
Mobilitetsplan og parkeringspolitik
”Ved sidste års kommunalvalg endte blå blok (Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti) endnu en gang i mindretal i byrådet i Aarhus. Det betyder at jeg som rådmand nogle gange skal udføre politik jeg selv har stemt imod, men sådan er spillets regler. I den kommende mobilitetsplan satses der stærkt på at prioritere alle typer af transport på bekostning af biler, lastbiler og varevogne. Så vil I mærke hvor slemt det bliver. Hvad parkeringspolitikken angår ser vi desværre væsentligt forringede vilkår. Vi vil lave forsøg med reservation af p-båse til håndværkere, men det kræver en godkendelse fra Christiansborg (folketinget). Så dem har vi skrevet til. Mere positivt er det, at vi er begyndt at få gode erfaringer med, som en del af vores politik på området, at skrive en ”hilsen” til bilister der parkerer ulovligt i stedet for en p-afgift, f.eks. til Classic Race hvor mange parkerer dér, hvor de nu en gang kan komme til det. Dét er heldigvis blevet taget rigtig godt imod.”
”En plan for fremtidens afvikling af trafikken er at lave tunneller under Viborgvej, Silkeborgvej og eventuelt andre steder på Ringvejen for at øge mobiliteten. Det kommer til at koste mange penge, men jeg mener at det er uundgåeligt på sigt. Og på den lyse side er der ikke behov for ekspropriering med mere i sådan et forslag.”
Byudvikling og byggesagsbehandling
”Der er masser af virksomheder som har en drøm og gerne vil investere i Aarhus. LIDL flytter 300 ansatte fra Kolding til Aarhus. Store projekter er undervejs. Hvad angår de tilbagevendende udfordringer indenfor byggesagsbehandling, så vil jeg sige, at jeg har overtaget røde tal på bundlinjen fra min forgænger. Vi skal også sparre 270 mio. i Aarhus Kommune i år. Men jeg har bedt om flere penge. For der er gang i hjulene i Danmark – så vi er lidt bagefter lige nu. Vi skal være servicemindede og løsningsorienterede.”

Til slut pointerede Bünyamin Simsek dog, at der trods uenigheder og forskellige ønsker til politiske hensyn og prioriteringer er en god atmosfære i byrådssalen i Aarhus til hverdag:

”Vi har et rigtig godt samarbejde i byrådet fra Å til K. Men selvfølgelig går der politik i den en gang i mellem…”
 
Aarhus Haandværkerforening
HHKT/AARHUS
Rådhuspladsen 5
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk