Hårdtslående besparelser til erhvervsskolerne: 400 mio. kr.

2017-09-11 11:34
På grund af det såkaldte "Omprioriteringsbidrag" vil landets erhvervsskoler til næste år få en nedskæring på hele 400 millioner kroner - samtidig fastholder regeringen og undervisningsministeren behovet for bedre kvalitet i undervisningen og at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Foto: Håndværksrådet
 
Erhvervsskolerne har en kæmpe opgave foran sig med at tiltrække flere unge. Så det giver ingen mening med en spareøvelse, som der er lagt op til i finanslovsforslaget, mener Håndværksrådet. Helt konkret kommer der til at mangle intet mindre end 400 millioner kroner allerede til næste år.

Af Heidi Juul Petersen / Håndværksrådet

Skal erhvervsskolerne fremadrettet være attraktive uddannelsesinstitutioner for de unge, skal der bevillinger til for at modvirke det såkaldte ’omprioriteringsbidrag’. Undervisningsministeren kræver kvalitet i uddannelserne, men pengene følger ikke med.

”Erhvervsskolerne har en kæmpe opgave foran sig. Ikke blot skal den nye reform fungere og EUX-uddannelsen skal rettes til, men den vigtigste opgave af alle er, at erhvervsskolerne skal tiltrække flere til uddannelserne og sørge for, at de gennemfører. Det kan være en udfordring midt i den spareøvelse, som er pålagt dem med det, der kaldes omprioriteringsbidraget, der blev vedtaget i 2015,” siger Dorte Kulle, chefkonsulent og uddannelsespolitisk medarbejder i Håndværksrådet. Håndværksrådet er hovederhvervsorganisation for 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Ingen ekstrabevillinger og 2 pct. besparelser
Konsekvensen af det såkaldte omprioriteringsbidrag er, at man løbende skal spare 2 pct. hvert år på uddannelsessektoren. I 2015 og 2016 bevilligede regeringen gennem trepartsforhandlingerne ekstra 150 mio. kr. til erhvervsskolerne for at modvirke effekterne af de 2 pct., men det er der ikke tegn på i år.

”Fastholder man omprioriteringsbidraget for 2018, får skolerne 400 mio. kr. mindre at uddanne faglærte for. Antallet af elever er desuden faldet efter reformen på grund af karakterkravet, og det betyder, at der yderligere er sat 620 mio. mindre af til erhvervsskolerne end sidste år,” siger Dorte Kulle og ryster på hovedet.

Mangler faglærte i mange brancher allerede nu
I Håndværksrådet forstår man ikke regeringens manglende prioritering af erhvervsuddannelserne. Allerede nu mangler der faglærte i mange brancher, og alle prognoser peger på, at manglen på faglærte kan nå helt op mod 85.000 i 2025.

”Det er vanvid at tro, at man kan tiltrække flere unge og samtidig skære ned på uddannelserne. Det værste er næsten, at undervisningsministeren samtidigt taler om bedre kvalitet i uddannelserne og om ikke at narre de unge med glitrede brochurer. Det giver ingen mening,” siger Dorte Kulle, chefkonsulent og uddannelsespolitisk medarbejder.

30 pct. af de unge skal vælge erhvervsskolen
Regeringen har et mål om, at 30 pct. af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025, men der er lang vej endnu med de nuværende 18,5 pct. Med den kommende spareøvelse bliver det ikke nemt for erhvervsskolerne.

’Vi er nødt til at have fokus på, at flere finder det attraktivt at blive faglært. Og vi skal have fokus på, at flere gennemfører deres uddannelse og bliver de fremtidige faglærte, som alle skriger på. Det er en fælles indsats, og Håndværksrådet bakker op om alle initiativer, der giver flere faglærte. Derfor er det også vanvid med dette ekstra benspænd for erhvervsskolerne, ” siger Dorte Kulle og opfordrer regeringen til at finde de manglende penge til erhvervsskolerne.


Kontakt
Chefkonsulent Dorte Kulle på kulle@hvr.dk
 
Aarhus Haandværkerforening
HHKT/AARHUS
Rådhuspladsen 5
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk