Søgning mod erhvervsuddannelserne stabiliseret

2017-03-22 09:43
Der er brug for at langt flere unge vælger en erhvervsuddannelse i fremtiden, hvilket ikke ligefrem er nogen nyhed. Til gengæld ser mange års fald i tilgangen til ervhvervsuddannelserne ud til at være vendt, særligt takket være den kombinerede EUX-uddannelse. Foto fra DM i Skills 2017: Tore Plougheld
 
Trods en lille stigning i antallet af ansøgere til erhvervsskolerne i 2017 er tallet stadig alt for lavt til at mætte fremtidens behov for faglærte. Alle sejl må sættes, mener Håndværksrådet.
 
 
Fra Håndværksrådet
 
Undervisningsministeriet har offentliggjort nye tal, der viser, at kun 18,5 procent af de elever, der forlader grundskolen i 2017, søger ind på en erhvervsuddannelse. Det er en lille stigning på 0,1 procent fra sidste år, og dermed er tre års fald i søgetallet afbrudt. Alligevel er det stadig langt fra at være tilstrækkeligt.

”Det er da godt, at der er en stigning, men det er slet ikke godt nok! Vi risikerer en akut mangel på faglærte, hvis der ikke sker en markant stigning af elever, der gennemfører en erhvervsuddannelse”, siger chefkonsulent i Håndværksrådet Dorte Kulle, som har fokus på regeringens målsætning om, at 25 procent af de unge vælger en erhvervsuddannelse i 2020. Hun ser dog enkelte lyspunkter.

”Der er inden for de sidste år gennemført en uddannelsesreform, hvor der er blevet sat karakterkrav for adgang til erhvervsuddannelserne. Man kunne have frygtet, at det havde medført et fald i ansøgertallet, men det er ikke sket, og det er da positivt”.
 
Derudover peger Dorte Kulle på, at den minimale stigning trods alt repræsenterer et knæk i en kurve, der generelt har peget den forkerte vej de sidste 15 år.

EUX stadig mere populær
De nye tal viser en fortsat stigning i søgningen mod EUX. EUX er en erhvervsuddannelse med fag på gymnasieniveau, som er adgangsgivende på samme niveau som en studentereksamen. En tredjedel af ansøgerne til erhvervsuddannelserne søgte i 2017 ind på EUX, og de sidste par år er uddannelsen blevet mere og mere populær.

”Det skyldes nok, at både unge og forældre kan være bekymrede over, om man begrænser sine muligheder ved at søge en traditionel erhvervsuddannelse, men unge med en EUX er fleksible og kan læse videre, hvis de vil”, siger Dorte Kulle.

Alle kræfter må sættes ind
Dorte Kulle er ikke i tvivl om, at der er brug for nytænkende tiltag som eksempelvis EUX-projekter, hvis udviklingen skal vendes.

”Det er nu, der skal fuldt tryk på kedlerne. Hvis tiltrækningen til erhvervsuddannelser skal forbedres, skal der tænkes både nyt og bredt. Der skal mere fokus på uddannelsesvejledning og samarbejde mellem folkeskole og virksomheder”.

Håndværksrådet barsler inden længe med et idékatalog, som indeholder historier om erhvervslivets samarbejde med folkeskolen om at fremme erhvervsuddannelserne.

”Der sker jo alle mulige spændende ting på lokalt niveau. Små virksomheder, der arrangerer erhvervsdage på den nærliggende skole, er gæstelærere eller møder op til uddannelsesmesser for at tale med de unge”, fortæller Dorte Kulle.

Idékataloget skal inspirere skoler og virksomheder til selv at gøre noget for at imødegå problemerne. ”Mange virksomheder vil jo gerne engagere sig i det her, for de ved godt, at der er brug for flere faglærte. Vi vil gerne inspirere med eksempler og vise dem nogle handlemuligheder”.

Læs undervisningsministeriets notat

Læs om Håndværksrådets deltagelse i det nye projekt ’EUX – en del af svaret’
 
Aarhus Haandværkerforening
HHKT/AARHUS
Rådhuspladsen 5
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk