DANISH   ENGLISH    

Forberedelserne

23-03-2008

Familien inddraget i de sidste forberedelser

 
 
 
 
 

Hej Alle

Mit navn er Mads M. Pedersen, jeg har været ved Sirius sammen med Per, og jeg vil i den kommende tid danne forbindelsen mellem Søren og Per og denne blog.

 

Lige nu ligger midtgrønlands, om få dage, førende apotek på bordet hos Pers forældre, hvor alle er i fuld sving med at pakke medicin, sy en jakke om til en vest, lave det sidste fede måltid, bage afskedskage, opdatere hjemmesiden, teste satelittelefoner osv.
 
 
23-03 2008
Go morgen Danmark og farvel
 
I Fredags var vi et smut forbi Go morgen Danmark studiet, og fortælle lidt om vores tur og forberedsler. Man kan se klippet på Go'morgen Danmark
http://sputnik.tv2.dk/?channel under d.21, Grønlandsekspeditionen.
I morgen tidligt sætter vi os på flyet til Sønder strømfjord, så de sidste småting der mangler skulle meget gerne være på plads om et par timer. Men mon ikke det går som altid når man drager på tur, hvor de sidste ting først falder på plads i lufthavnen lige inden take-off
 
 
20-3 2008
En god dag
 
 
Vi har været ude hos Nordea på Amagerbrogade og aftale det sidste med filialdirektør Peter Haxgart omkring hvordan de vil støtte projeket. De sidste ting omkring turen er ved at falde på plads, men alligevel mangler der stadig en masse små gøremål, indén vi på mandag kan sætte os i flyvet
mod Grønland
 
 
  
17-03 2008
"Hej, her går det godt, send flere Kaj kager"
 
    
 
Tænk sig, at vi lever i en verden, hvor man selv midt opp på verdens største gletsjer kan sende en sms, det er da utroligt. Vi har i dag været til møde med et af de firmaer, der gør det muligt via en Iridium satelit telefon. Telefonen bliver nu ikke medbragt for at føre hyggesamtaler med vennerne om aftenen, da det koster over 10 kr i minuttet.
Vi tager to telefoner med, så vi har en hver. Det betyder at lige meget hvem af os der skulle komme på et fransk visit i en gletsjerspalte, vil den anden have mulighed, hvis det skulle være nødvendigt for at tilkalde hjælp. En anden fordel er, at vi har mulighed for at ringe til en læge, hvis vi på den ene eller anden måde skulle komme til skade
Men den ting vi med sikkerhed kommer til at bruge telefonen mest er at ringe hjem til ekspeditionskoordinater Mads, som hver dag vil opdatere x-ice.dk med sidste nyt fra isen.
 
Per er begyndt at intensivere "jeg gider ikke slæbe andet fedt, end det der sidder på mig selv 600 km" og har på under tyve timer spist 4 kajkager som er den absolutet farvorit, en pizza, 100 g chokolade udover de normale måltider. 
 
 
 
15-03 2008
Hvordan H...... skal alt det komme ned i to små pulke
 
 
Hele Per's altan har sidennytår været inddraget i X-ice tjeneste, men efter som udstyret kunstrømmer ind, og ikke ud, er der begyndt at herske "sild i tønde" tendenser på altanen og mon ikke hele lejlighedener inddraget inden ugen er omme ! Det helt store spørgsmål er hvor mange vaskemærker og hvormegetoverskuds emballage der skal kilppes af, før vi får en altan fuld ned ito små pulke
Søren loggede et halvmarthon i går på 1t 30 min, efter en uge med lidt små sygdom, så formen er ved at være der.
 
 
12-03 2008
Onkel Amudsen er klar til endnu en tur
 
Så er vores ski fra Åsnes klar, de har fået monteret bindinger fra Rottafella og tilpasset vores Lundhags støvler, der lige er landet fra Sverige. Årsagen til at vi har valgt Lundhags støvler, og ski fra Åsnes er, at Per har særdels gode erfaringer med dem fra sine tid ved Sirius Patruljen, hvor der er blevet tilbagelagt mere end 10.000 kilometer med den kombination. Der er en udtagelig sok i Lundhags støvlen, så man slipper for at tørre hele støvlen.
Det at vi skal gå og se på en norsk nationalhelt i 150-200 timer var ikke planen (motiv på skiene), tænk sig, at selv samme nordmænd prøvede at hugge dele af Grønland tilbage i 1931 fra os !
 
  
 
 
10-03 2008
En dag i X-ICE tegn
 
 
Dagen i dag har stået på at afprøve teltet og primus, og der er lagt en plan for forbedringer/justeringer. Teltet er i forvejen tunnet til vinterfjeld/bjergbestigning, i form af at det har fået syet stormflapper på, som man kan ligge sne op på, for at holde på teltet i storm. Nu skal alt udnødvendigt pilles af, og så skal der sættes snore i lynlåser, og telt stængerne tapes, så de ikke kan skilles ad. Dermed kan teltet sættes op på under 2 min.
 
   
 
Søren er begyndt på et intensivt træningsprogram ved siden af hans fysiske træning, han har en ambition om at tænde og slukke den nye primus-brænder 50 gange. Nu hvor det ikke just er -20 grader i DK lige for tiden, er fryseren på Amager blevet indvolveret i træningen. Det er væsentlig sværere at tænde en brænder, der er -15 end en der er +15
 
 
Dagen blev afsluttet med en løbetur med rygsæk, og så står den på selvstændig styrketræning i aften
 
 
09-03 2008
God start på sidste træningsuge
 
Søndagen og dermed dag 1 i den sidste træningsuge, blev brugt til at løbe en lang tur og styrketræne i 40 min. Benene er ved at være der, men erfaringen fra Grønland er at armene godt kan tåle, at blive lidt stærkere. Så der er nok ikke nogen vej uden om, vi må gå lidt stavgang med ekstra vægt på stavene ;o)
 
Når ugen er omme, trapper vi træningen ned, så vores kroppe kan være 100 procent klar til at det går løs oppe på isen om tre uger.
 

25-02-2008
Træningslejr i Fefor veloverstået
Under turen til Fefor tilbagelagde Søren 230 km på 4,5 dage - de første 3 dage var uden pulk og de sidst 2 med pulk (denne blev fyldt op med sne). For at gøre træningen så realistisk som muligt brugte Søren det meste af tiden på en frosen sø og dannede sine egne spor. Temperaturen lå på ca. 0 grader, let vind om morgen, ellers fint med sol, og der blev brugt masser af solcreme. Tøj og harness til pulken fungerede fint.
 
 
 
 

17-02-2008

Hardtest af brænder og pulk.

Pulken og brænder har været i brug i ugens løb, og begge dele har virket super, selv om temperaturen har været på den kolde side af -25. Dog skal der cuttes lidt af brænderpladen, da den lige præcis ikke passer ned i pulken på tværs. Der har været rig mulighed for at bruge "instruktør jakken" red. dunjakken, når der skulle ventes på eleverne, den ender nok med at blive en af vores rigtig gode venner oppe på isen.

Denne uge har stået på overlevelsestræning, hele ugen er bygget op omkring et ord nemlig STOP. STOP er et huskeord, som man kan bruge i alle pressede situationer.

S- Stands ulykken, sluk branden i teltet, førstehjælp osv.

T- Tænk dig om, og når du er færdig, så tænk igen.

O- Orientere dig, skal man gå eller stå, kan man orientere andre om ens behov.

P- Planlæg, det er vigtigt hele tiden at have en plan, og være på forkant med situationen.

Det var den korte version af noget der tager år at mestre, men ved hjælp af STOP og så lysten og viljen til at overleve kan man komme umenneskeligt langt.

 

 
 
15-02-2008
Lergravsparken - Glostrup retur
Fredag var en herlig dag for lidt træning op til turen til Fefor, derfor besluttede Søren at spænde rulleskøjterne på fødderne og trille fra Djævleøen ud til Glostrup og gå tilbage med sine tro føljesvende "dæk1" og "dæk2". Det blev til små 30 km i benene, og så blev der taget hul på de gamle vabler fra sidst:-)
 
 
10-02-2008
Uld er varmt
Søren var ude at træne med dæk i dag - det blev til 18,5 km på 3.50 i strålende solskin. Uld undertøjet blev prøvet af og det er rigeligt varmt til en dansk vinter dag, tøjet skulle nærmest vrides efter turen, vådt, men varmt.
De første to vabler blev også lige logget...
 
 
31-01 2008
Kontrol af bisserne
 
Inden afgang til Grønland skal Per og Søren gennem et grundigt lægetjek. Ud over at blive tjekket fra top til tå, så skal bisserne også kontrolleres for fejl og mangler. Idag var det Søren's tur til at gabe op og sige "aaarrr"... Tilbagemeldingen var positiv - der var nul huller og tænderne og tandkødet så sundt ud, så der var grønt lys fra tandlægen!
 
29-01 2008
Det omvendte nytårsfortsæt.
 
 

Vores nytårsfortsæt er, at spise en ekstra potion mad, ved hvert måltid.
På en ekspedition så intens som vores, er det største praktiske problem at spise. Kroppen forbrænder mere energi, end vi kan nå at indtage, på trods af det daglige kalorieindtag ligger på ca. 5500 kalorier. Til sammenligning indtager man normal i omegnen af 2500 kalorier. Den høje forbrænding betyder, at vi hjemmefra hver må tage omkring 5 kilo på. Det er svært, når man er veltrænet og træner hverdag, men vi må bide i det sure wienerbrød og tandsmør og spise lidt mere end vi har lyst til. 
 
 
25-01 2008
Kan man forberede sig fra sofaen?
 
Svaret er et rungende ja. En overraskende stor kilde til risikominimering er noget så banalt som litteraturen. Vi har pløjet os igennem alt, hvad der ligger af hjemmesider, bøger og rapporter om is-ekspeditioner. Gevinsten ligger mellem linierne, hvor man kan læse om de andres fejl. Den eller en dims gik i stykker. Et eller andet var glemt eller overflødigt. Resultatet er, at vi forhåbentligt undgår at lave samme fejl, som de andre har lavet. 
 
En ligeså vigtig kilde har været telefonrøret. Vi har talt med så mange som muligt, der har taget turen over isen, som vi skal på. Det har givet os mange fif, der hjælper os på vejen. Når man planlægger en tur som denne, skal man ikke være for fin til at spørge andre til råds – og man skal ikke tro, man på forhånd ved det hele.
 
 
 
27-01 2008
O-løb og dæk...
Søndag var dagen hvor Per & Søren lagde ud med 2 stk. o-løb i Hvalsøe Skov og så blev der bagefter samlet poster ind for skovfogden med de fantastiske dæk slæbende efter sig! Solen skinnede og humøret var højt trods få timers søvn oven på en hyggelig aften i det københavnske natteliv. Dagen sluttede med at dækkene blev pakket om i bagagerummet på bilen og derefter blev ruten sat mod McDonalds...
 
 
 
 
21-1 2008
PR. for x-ice
Per har været ude og lave lidt PR. for x-ice projektet i dag, i forbindelse med jobbet som foredragsholder. 
 
   
 
 
20-1 2008
"Burnout" i Boserup
Vi fik brændt to timer, og lidt dækgummi af  i dag, på skrænterne i Boserup ved Roskilde. Dagens erfaring blev at det fungerer godt med et stykke elastik i trækrebet, så undgår man at få kraftige ryk i ryggen.
 
  
 
 
 
 
10-1 2008
I Danmark igen
Søren har gennem længere tid været på udveksling i Asien, og har trænet på livet løs for at holde formen ved lige - trods kost på stort set kun ris og dårlig mave... Nu er han tilbage i Danmark, og har påbegyndt sin egentlige træning til turen over isen.
 
13-1 2008
Pinen og Plagen
Her er Per ude med sine to gamle bildæk, de blev under turen døbt: pinen og plagen. Det blev til 12 i km i blandet terræn. Folk kigggede noget skeptisk når man stor-prustende kom trækkende med to bildæk i centrum af Roskilde. Det var god træning, og der er ingen tvivl om at jo flere timer man kan bruge sammen med pinen og plagen, jo mere overskud får man til at yde og nyde oppe på isen.
 
                        
 
 
 
 
28-12 2007
På tur med hegnespæl
Den første tur med planken, blev kombineret med den årlige juletur med familen. Det blev til små ti kilometer, rundt i skovene ved Hvalsø. Erfaringen blev, at vi må ud og finde os nogle bildæk, da planken har en tendens til at slide rebet over. 
Per Jessen