DANISH   ENGLISH    

Udstyr

04-03 2008
Krydset indlandsisen to gange på 6 timer
 
Efter 12 timers flyvning og tre forskellige flytyper, er Per igen landet i Danmark. Vi skulle lige over til Vestkysten af Grønland og bytte fly, på vej til Danmark. En omvej på små 6 timer, men det lykkes at komme hjem på en dag, hvilket sjældnet lykkes når man flyver fra Østgrønland.
 
 
Inden vi sagde farvel Grønland og på gensyn lige om lidt igen, blev det til en sidste tur på Åsnesbredderne (ski). Og hvilken en, høj sol -25 og vindstille, krydderet med lækkert pudder sne og udsigt til isbjerge og de forrevne klipper i Stauningsalper. Så er det meget svært ikke at få smilet til at fryse fast oppe omkring ørene.
 
 
 
 
03-03-2008
Ny træningspartner
 
Da Per har været travlt beskæftiget på Grønland den sidste måneds tid, har Søren måtte finde sig en midlertidig træningspartner. Valget er faldet på hans "bad boy" af en nevø, Anders. Dagens pas var 3 timers gang med Anders og dæk1 på hjul. Efter træningsturen i Fefor fandt Søren ud af, at 2 dæk ikke er nødvendigt at slæbe hen over asfalten for at simulere en 50 kg tung pulk, et dæk er nok.
 
 
28-02-2008
Det, der ikke må ske!
 
Så skete det, der ikke må ske under x-ice turen heroppe på Nordøstgrønland.

Ugen skulle havde stået på forlægningsøvelse for at indøve teltrutiner og skifærdigheder med eleverne. Det gik også lige efter planen de første 2 dage, selv om det gik meget langsomt, da elverne havde pakket på den forkerte side af 100 kg i deres pulke, så det blev kun til små 15 kilometer pr. dag. Der er ingen tvivl om, at vores pulke ikke må komme ret meget over 40 kg, når vi drager afstedfra Sønderstrøm Fjordom en måneds tid!

Den tredje nat blæste det lige så stille op, og i løbet af natten satte en lille snestorm ind, ikke noget vildt, men nok til at vi næste dag ikke kunne gøre andet end at blive liggende i vores soveposer. I løbet af dagen sprang vinden 90 grader og kom ind fra siden, nu begyndte det at ruske godt i den tynde teltdug. Vi vågnede ved at teltet lå ned over os. Hurtig i tøjet og så ellers ud og se til de tre telte med eleverne. Her var det ene telt kolapset, og blev i løbet af få minutter begravet af sne. Så eleverne fik sig noget af en trang ilddøb i teltning i arktiskklima.

Det blæste nu så meget op at vi måtte sidde og holde teltstangen der var op mod vinden. Der gik nogle lange og kolde timer, før vinden igen lagde sig nok til vi kunne tage tøjet af igen og kravle i soveposerne med forvisning om at teltet ville holde.

Det endte med tre dage i soveposerne, hvis det sker, når vi laver rekordforsøget kan vi godt skyde en hvid snebold efter rekorden. Men under snestormen opstod der en ide til, hvordan vi kan spare lidt vægt. Den eneste underholdning jeg havde med, var en bog alle husstande i Danmark har fået, nemlig dyneLarsens selvbiografi. Sagt med andre ord 147 siders reklame for Jysk, skrevet af Lars Larsen. Under anden gennemlæsning, fik jeg den ide, at vi kunne spare lidt på toliletpapiret under x-ice, man skal bare læse 3-4 sider som minimum hver dag ;o)
 
 
10-02-2008
Update fra Grønland
Snestormen forsætter på livet løs heroppe på Grønland, men der skal mere til at stoppe uddannelsen af Siriuseleverne. Så det er indtil videre blevet til 15-17 kilometer på ski rundt i stormen med kompasset i hånden.

Tøjet gør det stadigt upåklageligt, så nu mangler vi bare at se hvad der sker når tempearturen kryber under de -30.

De sene nattetimer er blevet brugt på, at få lavet et brændersystem. Det er blevet til en 3 mm aluminiumsplade, der har fået bukket kanterne, til dels for at evt. fueludslip ikke kommer ud i teltet, og for at gøre den tynde plade mere stiv. Under pladen er der sat et stykke isopor for at hæve det hele lidt og undgå  at den smelter ned i isen. Den får lov at bevise sit værd i næste uge, hvor den står på tur i det arktiske.
 
 
 
07-02-2008
Træningstur til Fefor, Norge
 
Træningsturen til Fefor er udskudt 2 uger pga. skolearbejde. Afrejse dato er d. 19. februar. Turen består af 5 dage med 5 * 50 km langrend. Per er stadig på Grønland, og træner dér, mens Søren smutter en tur til Norge. Pakningen er så småt på plads... Kryds fingre for godt vejr!
 
 
05-02-2008
 
Test af tøj
66north tøjet har bestået sin første seriøse prøve, nemlig en snestorm med kraftigt fygning. Vi nåede lige at lande på den isbelagte landingsbane, inden stormen satte ind og vejret lukkede helt ned. Men den helt store test var da min gamle førerhund skulle havde et meget velfortjent kram. Det gik ikke stille for sig, og inkluderede flere forsøg på at krasse hul på jakken, heldigvis uden held.
 
 
 
02-02 2008
X-ice splittet den næste måned
Per drager mod Nordøst Grønland på søndag, for at uddanne de nye Sirius folk i arktiskoverlevelse den næste måned. Måneden vil også fungerer som testperiode, så pulken er blevet fyldt op med tøj fra 66north og grejer fra Primus. Temperaturen ligger lige nu, på omkring -30, og de har lovet snestorm fra på tirsdag af, så det bliver noget af en ilddåb. 
 
Heldigvis er der ikke noget der hedder overvægt når man flyver med "privatjetten" ellers ville det blive en dyr fornøjelse med over 50 kg udstyr.
 
 
 
1-2 2008
Fra god til perfekt
 
Så kom vores tøj fra 66north, ingen tvivl om det er kræs for kendere. Vi er selv ejer af 9 forskellige skaljakker, som alle har det til fælles, at de har været gode, men ikke perfekte. Enten er de for korte i armene, eller kravler op omkring nakken på en, når man cykler. Vatnajökull Jacket fra 66north er en jakke der passer rigtig godt til vores statur, og som vi helt sikkert vil får rigtig mange gode oplevelser med.
For at gøre jakken helt perfekt til vinterfjeldet, har vi givet den et par nye funktioner.
 
1-  Jakken har fået syet et stykke velcro på hætten, så man kan påmontere pelskrave. Pelskraven gør, at man i stærk kulde eller fygning, kan lave en tragt foran ansigtet, og på den måde få den varme udåndingsluft til at stå stille. Grunden til at vi ikke har syet den direkte på hætten, er at man vil ødelægge pelsen når man skal vaske sin jakke
 
 
 
2- Lynlåsene har fået sat nogle længere snore i, så de er til at åbne med luffer på.
 
3- I venstre lomme/udluftningskanal har vi sat en lille diodelygte (8 gram) vi fandt i Stadium. Grunden til at den sidder i venstre side er, at vi begge er højrehåndet og derfor arbejder med den. Det, der gør denne lille lette sag ideel, er at den i modsætning til sine mange brødre på diodemarkedet kan "låses" i tændtfunktionen. Og dermed bruges med dunluffer på.
 
 
Sådan ser jakken ud med sine justeringer. 
 
 
 
25-01 2008
Kan man forberede sig fra sofaen?
 
Svaret er et rungende ja. En overraskende stor kilde til risikominimering er noget så banalt som litteraturen. Vi har pløjet os igennem alt, hvad der ligger af hjemmesider, bøger og rapporter om is-ekspeditioner. Gevinsten ligger mellem linierne, hvor man kan læse om de andres fejl. Den eller en dims gik i stykker. Et eller andet var glemt eller overflødigt. Resultatet er, at vi forhåbentligt undgår at lave samme fejl, som de andre har lavet. 
 
En ligeså vigtig kilde har været telefonrøret. Vi har talt med så mange som muligt, der har taget turen over isen, som vi skal på. Det har givet os mange fif, der hjælper os på vejen. Når man planlægger en tur som denne, skal man ikke være for fin til at spørge andre til råds – og man skal ikke tro, man på forhånd ved det hele.
 
 
 
23-1 2008
Pulken Version 1, tæt på at være klar.
 
Vi har valgt pariserpulken, da den har en startvægt på 2,2 kg og er fuldt udrustet med remme, bevernylon og kompressionsremme. Alt i alt kommer det til at veje ca. 3 kg. Den klassiske fjelpulk vejer 6,6 kg. Endvidere er plastikpulke væsentlig stærkere end glasfiber.
 
 
Fremgangsmåde.
 
Køb følgende:
1 stk.pariserpulk 395 kr (Friluftsland)
4 m bevernylon100 kr (stof og stil) 2 stk. sidestykker der måler L1330 H60 og 2 stk. Front/bag-stykker der måler L forneden 320, H60 og L foroven180  
4 m velcro 20 kr. (stof og stil)
4 m aluminium skinne 150 kr. (jem og fix)
36 stk. maskineskruer m. skiver + bolt 40 kr. (silvan)
3 m elastik a 20 kr. (Friluftsland)
3 stk. remme a 63 kr. (Friluftsland)
3 stk. spænder a 30 kr. (Friluftsland)
4 stk. kroge a 20 kr. (Friluftsland)
 
Per var rundt i stort set alle byggemarkeder, før han til sidst gav Jem og Fix en chance. Det viste sig at de havde skinnern, som var de produceret til formålet., de var lette og bløde. 
 
Find følgende frem.
Symaskine med accessories
Boremaskine
Nedstryger
Evt. vinkelsliber
Skruetrækker
Svensknøgle
 
Mener man at det er for længe siden, at man sad og syede efter Anders And tegniger i håndarbejde og derfor ikke selv har mod på at sy, kan man betale sig fra det.
 
Sy/bore/skrue løs
 
 
 
Det er vigtigt at man ligger stoffet dobbelt, både i bunden og toppen.
I bunden fordi så er der mere skruerne og aluminiumskinnerne kan holde i.
I toppen fordi at det er nemmere, at få fat i kanten, man bør indregne at alt skal kunne bruges med dunluffer på. Af samme årsag rykkes velcroen cirka 5 cm ned. Mht. velcroen kan det diskuteres om den er nødvendig, men en ting er sikkert - den skader ikke.
 
Når stoffet er syet færdigt, er det igang med boremaskinen og nedstryger. Alu-skinnerne skæres op, så den bliver til 4 stykker der passer med pulkens indvendige mål. Der bores passende antal huller i skinnen, vi har valgt at der skal være 10 cm i mellem hver skrue. Herefter ligger man stoffet op mod pulken, og derefter skinnerne udover.
Set indenvendigt fra
 
Set udvendigt fra, skruerne skal herefter barberes af med en vinkelsliber.
 
Det eneste der nu mangler er, at montere kompressinsremmen og elastikken til at holde rullelukningen.  
 
Til dem der overvejer at kaste sig ud i at lave deres egen pulk, kan vi kun sige, at det ikke er "raketvidenskab" eller kræver den store håndværkereksamen. Dog skal man nok sætte en hel dag af til det. Men udover man får en let og slidstærk pulk, og til under 1000 kr.
 
 
19-1 2008
Pulkene er i hus
Dagens træning var egentlig kun planlagt til at skulle bestå af et "pas" i aften, i form af en løbetur med rygsæk. Men de 13 m/s der hærsker udenfor, kombineret med fire pulke der skulle afhentes, gav en hård cykeltur. Pulkene fungerer fint som sejl, i sær i mod vind.
Skæbnen ville at de andre stumper der skulle bruges til at forvandle pariserpulken, til en fuldblods ekspeditionspulk, ikke var sådan lige til at skaffe. Og det blev til en rundtur i hele Roskilde, før det hele var samlet.
 
Ingredienserne som skal bruges pr. pulk er som følger.
 
1 pariserpulk 395 kr
2 m bevernylon100 kr
4 m velcro 20 kr
4 m aluminium skinne 150 kr
50 popnitter 40 kr
3 m elastik 20 kr
3 remme 63 kr
3 spænder 30 kr
4 kroge 20 kr
5 m 9 mm reb 30 kr
 
 
18-1 2008
66North
Idag var vi begge inde og prøve tøj hos vores nye sponsor 66North. Dette islandske mærke som netop har åbent en splinterny fed butik på Ravnsborg Tværgade 3B har givet os fuld beklædning til hele turen: alt fra handsker til store dunjakker. En oversigt over hvilket udstyr vi kommer til at benytte på turen vil tilgå her på siden, bl.a. vores nye tøj.
Butiksindhaveren Søren Alling var meget hjælpsom, til at fortælle os om tøjets kvaliteter og egenskaber.
Vi er begge meget glade for dette nye samarbejde og ser frem til at prøve det "nye" mærke som faktisk har eksisteret siden 1926. Folk der har været på Island ved hvor populært det er der oppe, så mon ikke også det er et mærke man kommer til at se meget mere til.
 
9-1 2008
Primus har valgt at støttet X-ICE projektet, og vi ser meget frem til at bruge deres kvalitetsudstyr. Der ligger generationer af erfaringer og hårdt brug bag alle deres produkter. Deres nye ETApower MF vil kunne reducere vores samlede vægt mærkbart, da den reducerer ens brændstofsforbrug med op til 40%. Der skal klippes mange tøjmærker ud, og skæres meget af tandbørsten for at man får den samme vægtbesparelse.
 
ETApower forventes at komme på markedet til foråret.
 
 
 
9-1 2008
Så er pulken kommet til landet. Valget er faldet på Pariser pulke, da de er de absolut letteste, med en vægt på under 3 kg stykket. Planen er, at medbringe 3 pulke på turen over isen. Følg med her på siden og se hvordan man får tunet en plastikslæde/kælk til en ekspeditionsslæde.
 
Per Jessen