Køreregler

Køreregler under træningspas

Styring under træning.
Der er altid udnævnt en Holdkaptajn for dagens træning. Ikke nødvendigvis fordi vedkommende ved bedre en andre, men fordi det er så vigtigt, at der ikke er flere, der sender kommandoer ud i feltet. Dette kan skabe usikkerhed og forvirring. I sær på hold hvor der ofte kører mindre erfarne ryttere.
Holdkaptajnen bestemmer det overordnede tempo og kørselsform.
Der køres generelt i enkeltkolonne eller to og to. Aldrig i vifteform så vi breder os over vejen.

Det er vigtigt med klare og entydige meldinger under kørslen. Det er det af flere grunde, men især for at øge sikkerheden.
Her nævner vi nogle af de mest anvendte:
 
Forfra: Ved trafik forfra.
Bagfra: Ved trafik bagfra.  
Se op: Når der kræves ekstra agtpågivenhed i feltet f.eks. ved overhaling. Der gives samtidig  håndtegn. Kan kombineres med Højre, Venstre for at henvise til risikoområder.
Holder: Ved vejkryds el. lign., hvor der stoppes for trafik. 
Fri: Ved sving/vejkryds, hvor de forreste kan se, at der er fri for trafik.
Samling: Ikke en melding, men et spørgsmål, - oftest fra de forreste ryttere, for at konstatere om feltet er samlet, efter sving, bakketop eller lignede. 
Kan besvares med: Nej ikkesamling, eller Lukket hvis feltet er samlet. Lukket bruges for at undgå forveksling mellem spørgsmål og svar.
Meldingen gives normalt af bageste ryttere.
Lidt ned: Hvis farten ønskes nedsat.

Alle meldinger gentages op/ned gennem feltet som tegn på/sikkerhed for, at alle har hørt meldingen.

Skifteteknik
En velindøvet og systematisk skifteteknik er afgørende for at sikre en smidig kørsel og dermed opnå:

  •        At skabe størst mulig trafiksikkerhed.
  •        At undgå der opstår 'huller' i gruppen.
  •        At lære at køre i gruppe og give læ for hinanden.

Når der køres to og to. (Kendes også som ”Snejbjerg Skift”)

Normal kørsel
Der køres i to rækker, parvist. Når der skiftes, øger den første rytter i venstre række hastigheden en smule for at kunne trække ind foran den første rytter i højre række. Det er vigtigt, at højre række er opmærksomme på, at de ikke øger hastigheden, evt. vige en anelse. Venstre række kører frem, så der dannes par med den foranliggende rytter.
Det er meget vigtigt, at højre række er opmærksom på at holde hastigheden. Der er en tendens til, at den ofte øges lidt ved hvert skift.
Når der skiftes, råbes kommandoen ”skifter”, så alle i feltet er opmærksomme på, at der nu skal skiftes

Kæde kørsel
Der køres ”kæde”, når der skiftes kontinuerligt - som en kæde, der ruller. Det er en fordel, hvis der er kraftig modvind eller hvis alle er trætte.
Skiftet sker på samme måde, som når der køres ”Normal kørsel”. Første rytter i venstre række rykker frem og glider ind foran i højre række, hvor vedkommende bliver første rytter.

Når der køres en og en.
Der køres som det fremgår i en række. Meget ofte hvor vejen er smal og/eller hvor der er kraftig trafik.

Den forreste rytter sikre, at der er plads til at trække lidt til venstre og råber så Skifter, trækker ud til venstre og falder hurtigt tilbage og indtager den sidste plads i rækken. Når vedkommende passerer den sidste mand, siger denne Sidste, for at meddele at rytteren på vej tilbage, at vedkommende nu kan trække ind som ny sidste mand.
Den nye første rytter fortsætter blot med uændret tempo.
I øvrigt også en meget effektiv form, hvis feltet er lille og der er kraftig modvind. Der er kun en rytter der er udsat for modvinden….

Det vil oftest være dagens Holdkaptajn, der signalerer, når der skal skiftes fra to og to til en og en og visa versa, men det vil i øvrigt også være op til især de forreste i feltet, at vurdere om der skal skiftes til en og en, på grund af vej og trafik.

 

 

Team Taasinge, forening  | teamtaasinge@gmail.com