Dansk   English
 

Ruster stålet?

Ruster stålet
For høj luftfugtighed forårsager korrosion.
Ved opretholdelse at den rigtige luftfugtighed kan rustangreb elimineres. Endog på rene, blanke overflader kan angreb undgås.
Ud fra den kendsgerning, at korrosion ophører ved relative fugtigheder under 50%, kan man altså foretage en effektiv korrosionsbeskyttelse ved at installere en affugter og derved ændre fugtmiljøet.
Korrosionshastighed, relativ
Fig. 6.4.1 Korrosionshastighed i forhold til den relative fugtighed.

Den relative fugtighed kan reduceres fra de 70-85% der normalt findes i omgivelserne ved: Opvarmning eller affugtning.
Benyttes opvarmning, må man gøre sig klart, at der året rundt skal holdes en rumtemperatur på +7 til +10°C over udetemperaturen. Det er ubehageligt og uøkonomisk i en sommersituation at opretholde en rumtemperatur på +35°C. Det er også særdeles uøkonomisk at skulle have et fyringsanlæg i fuld drift året rundt. Den mest effektive metode er at affugte luften og dermed skaffe det miljø, der hindrer korrosion. Ved at affugte opnås yderligere at en lagerbygning f.eks. ikke skal være et velisoleret hus af hensyn til varmetab, idet man med affugtning bliver uafhængig af temperaturen. Lagerbygninger kan i stedet være uisolerede pladehuse eller anden let konstruktion. Driftsomkostningerne i et opvarmet lager er dobbelt så store som i et affugtet lager. En yderligere besparelse ligger i bygningsomkostningerne, som kan reduceres ganske væsentligt under hensyntagen til det naturlige luftskifte ved utætheder. Besparelsen er i størrelsesordenen 100 kr/m3 lagerhal
(1999).

Lillebæltsbroen
Et eksempel på en korrosionsbeskyttelse med tør luft er Lillebælt- og Storebæltsbroen, Farøbroen og Øresund- broen hvor selve broen - vejbanen - er en kassekonstruktion udført i stålplader.

Affugtning af forskellige opgaver
Lillebæltsbroens vejbane måler 1.000 x 30 x 3 m og der opstår således 66.000 m2 stålplade samt øvrige konstruktioner, der på kassens indvendige side skulle vedligeholdes med overfladebelægning i hele broens levetid. Tilmed befinder broen sig jo selvsagt i et særdeles korrosivt miljø med saltmættet luft. Allerede i konstruktionsfasen blev der regnet med at affugte hulrummet i stedet for at vedligeholde med maling, I forbindelse med et kanalsystem er installeret 4 affugtere, der hver yder 3.000 m3 luft pr. time affugtet til 45% RF, styret af hygrostater. I denne sag har man altså opnået både at få konstruktionen beskyttet mod korrosion - et spørgsmål om styrke og levetid samt at der er sparet store summer på den ellers stadig nødvendige vedligeholdelse af de indvendige flader med rengøring og maling. Yderligere er de 4 ankerhuse, hvor broens ståltove er forankret, affugtet med hver sit affugtningsapparat. Herved har man sikret sig at ståltovene ikke får en begrænset levetid, men bevarer deres fulde styrke uden reduktion på grund af korrosion i forankringskonstruktionen. Lillebæltsbroen er et eksempel på en enkel, effektiv og økonomisk løsning på et korrosions- og vedligeholdelsesproblem.
 
Dampkraftanlæg, kedler, turbiner og rørstystemer.

En effektiv korrosionsbeskyttelse af alle indvendige dele i alle slags anlæg, i intermitterende drift, udføres udelukkende med tør luft.
Tor luft anvendes ved mindre kedelanlæg såvel ved de største fabrikker og kraftværker.

Når et anlæg tages ud af drift efter en sæson eller en spidsbelastningsperiode, indeholder systemet en fugtig korrosiv atmosfære samt fugt lejret i “lommer” og i belægninger såvel på vanddamp- som på røggassiden. Det har været forsøgt at klare problemerne med opvarmet luft, men det viste sig hurtigt, at man kun flytter vand rundt i systemet i takt med afkøling og kondensering. Det er praktisk umuligt at varme de store stålmasser tilstrækkeligt op, lige som det er urimeligt dyrt.

Ved anvendelse af tør luft opnås en lav relativ fugtighed ved den temperatur maskindelene har og luften har en stor vandoptagelsesevne. Hermed er kondensrisi koen væsentligt reduceret.

Affugtning af kedler ved stilstand
Når et dampanlæg skal tages ud af drift, skal konserveringen med tør luft være rigtig planlagt og nødvendige forberedelser gjort, således at konserveringen kan startes hurtigst muligt. Endnu mens anlægget er varmt, kan torluften være med til at drive den resterende damp ud så snart trykket er taget af og udtømning af vand er sket. I denne fase skal man under hensyntagen til luftens temperatur påse at termospændinger undgås. Dimensionering af tørreanlægget sker på basis af et uftskifte på 1 gang i timen af det indre volumen i anlægget. Ved et hensigtsmæssigt indblæsningssted for tør luft, samt et antal strategisk anbragte luftudtag, skal det sikres at systemet gennemskylles med tør luft.
En række af kedler med affugtning       Kedelkonservering
 

Yderligere kan det anbefales at indrette anlægget på hurtig tømning af fødevands- og kedelsystem, idet ventiler og afløb udføres i passende størrelse. Eventuel udblæsning af vandlommer i dampkedel og overheder, med trykluft eller damp fra anden kedel, bør arrangeres. Det er vigtigt at drænere systemet i videst mulige omfang - også pumper - samt at påse at der er fri passage for tør luft gennem hele rørsystemet.
I starten af konserveringen optages og fjernes vand. Når det fri vand er fjernet danner den tørre luft et godt bevaringsmiljø i anlægget. Målingerne, fig. 6.4.2., stammer fra et dansk kraftværk, og angiver temperaturer og relative fugtigheder ved luftudtag fra vandvarmer, for- varmer, kondensator, drænpumper m.fl. Målepunkterne viser at den tørre lufts indblæsningstemperatur på + 35° er kølet ned til anlæggets temperatur og at den RF% stadig er godt på den sikre side i korrosionsmæssig henseende. Ved standsning af kedelanlægget tilsluttes også tør luft til rørgassiden, idet en RF på 15%.

 

Vandværker og rensningsanlæg 
I vandværker, rensningsanlæg o.lign. anlæg er temperaturen en stor del af året lavere end dugpunktstemperaturen i udeluften. Dette på grund at at grundvandstemperaturen er konstant +7-8°C året rundt. Herved kondenseres store fugtmængder på rørinstallationer, beholdere, bassinvægge og andre kolde overflader. Dette giver anledning til korrosion og fugtskader. Gennem affugtning reduceres luftens vandindhold til en relativ fugtighed på 50%, og korrosion og andre skader er ellmineret.

Ved anvendelse af tør luft - korrosionsbeskyttelse - i stedet for som tidligere anvendte “varme” og “våde” metoder er opnået besparelser på beløb, der svarer til en omkostningsreduktion på 80-90%. Hertil giver tør luft en effektiv beskyttelse mod stilstandskorrosion, og systemet finder udstrakt anvendelse i kraftværker, kedelcentraler, fjernvarmecentraler, sukkerfabrikker, fødevarefabrikker, gødningsfabrikker, hvor afbrudt drift forekommer.

ENKELTE ANLÆG, MASKINDELE ELLER KØRETØJER
Ved opbygning af et enkelt “hus”, f.eks. af plasticfolie eller andet diffusionstæt materiale omkring et objekt, kan der foretages en effektiv beskyttelse mod korrosion, ved at skabe et lille overtryk af tør luft i “huset”.



Et antal objekter kan på denne måde tørluftkonserveres fra et fælles anlæg med et enkelt tørreapparat. En væsentlig fordel ved systemet er, at den komplette maskine kan lagres, uden at særlig følsomme komponenter skal demonteres.

 

John Anderberg