Strandby Skatten / Historien bag fundet

Historien bag fundet

VIKINGESKATTEN I STRANDBY BLEV FUNDET 9/9-2012

Søndag d. 9/9 2012 gik Michael Stokbro på en lokal mark med sin metaldetektor.
At det var netop denne mark, han gik på, skyldes en fornemmelse hos Michael for, at netop her måtte der være noget at finde. Denne fornemmelse havde Michael fået gennem research og gennem gamle fortællinger og skrøner, og alt dette tilsammen havde givet en fornemmelse for, at det var i dette område, han skulle lede for at finde spor tilbage i tiden i dette område.
 
Det første Michael fandt var et stykke brudsølv af en sølvbarer, og kort tid efter dukkede den første mønt op af jorden. Det stod med det samme klart, at det var
en meget gammel mønt, der var kommet frem.
 
Michael kunne på stedet konstaterer flere signaler, og han ringede med det samme efter sin bror Peter Stokbro og resten af familien, som gik på en tilstødende mark, for at få hjælp til at afsøge området nøje.
 
Der gik kun kort tid, før de sammen havde fundet endnu 5-6 mønter mere af samme
type, og det stod nu klart, at de havde fundet en nedgravet skat i mulden.
 
Den næste uges tid blev der søgt, gravet og fundet yderligere mønter, smykkedele og
mange stykker brudsølv, og når der blev for mørkt til at grave, blev tiden brugt på
at lave research på de fundne mønter for at identificere dem.
 
Det viste sig hurtigt at nogle af mønterne kunne identificeres til at være tyske mønter
fra Otto II ca. år 900-1000, og det indikerede at dette var et fund fra vikingetiden.
Det stod også hurtigt klart at der i fundet var noget så usædvanligt som Danske Vikingemønter fra Harald Blåtands tid, Små tynde sølvmønter på kun ca. 0,2 gram med de fineste motiver.
 
At det var et fund fra vikingetiden stod helt klart på 5 dagen hvor den fineste Torshammer i sølv dukkede frem og da den så dagens lys igen efter
mere en tusinde år gemt i jorden, var det en helt speciel fornemmelse og det stod da
klart at nu var det tid til at kontakte museumsfolk for at få hjælp fra eksperterne.
 
Jan Hammer Larsen fra Bangsbo Museum blev kontaktet og vi fortalte ham at
vi havde fundet en nedgravet vikingeskat i Strandby.
 
Samme aften kom Jan Hammer på besøg for at se hvad vi havde fundet, og på
dette tidspunkt havde vi en samling på ca. 80 objekter bestående af brudsølv,
mange forskellige mønttyper, smykker og smykkedele og vi var klar over at
mønterne var Tyske, Engelske og Danske vikingemønter og at de Danske mønter
var Vikingemønter præget af Harald Blåtand i slutningen af 900 tallet og at de nok var meget sjældne mønter.
 
Jan Hammer kontaktede samme aften Per Lysdal fra Vensyssels Historiske Museum som kom til strandby den efterfølgende dag, som var en lørdag og Per Lysdal så de fundne genstande og var også med ude og se fundstedet, samt markeringerne på dette.
 
Per Lysdal fik i løbet af de næste dage flyttet arkæologer til Strandby fra en udgravning I Hjallerup, for at hjælpe med fundet og for at instruerer i hvorledes resten af forløbet med opmåling af genstande skulle forløbe.
 
Vi fik yderligere hjælp til at finde dele fra skatten af Michaels kammarat Tobias Wiis
som også er ivrig detektorfører og de næste dage betød at vi måtte holde fri fra arbejde og skole, for sammen med arkeologerne at finde yderligere dele og opmåle disse.
 
Det blev derefter aftalt at vi skulle fortsætte med at finde alt hvad findes kunne, og
så opmærke fundene, så arkæologerne i dagtimerne kunne opmåle disse.
 
En nøjagtig opmåling af fundet var nødvendig for at kunne beregne spredningen af
fundet og ud fra dette fastslå hvor nøjagtigt centrum af skatten lå begravet.
 
Årstiden betød at det var vanskeligt at starte en udgravning, da jorden
efterhånden var meget våd, og da tiden med frost nærmede sig.
 
Skatten var endnu ikke offentliggjort og da det var vigtigt at alle de ting der kunne
findes, var fundet inden en offentliggørelse af skatten, de næste par måneder rensning af jorden med metaldetektor ned til en dybde på ca. 15cm.
 
I sidste del af oktober satte vejret en stopper for arbejdet da jorden på dette tidspunkt var blevet for våd, og vi stoppede
søgningen på stedet for vinteren.
 
På dette tidspunkt arbejde museet allerede med at få de fundne genstande midlertidigt konserveret på værkstedet i Hammer Bakker, og med at få identificeret de forskellige dele og finde historien omkring selve fundet og gøre alting klart til en offentliggørelse. Peter var på konserveringen i Hammer Bakker i nogle dage og havde et meget spændende og lærerigt besøg her sammen med konsevatorerne som kunne give masser af spændende info.
 
 
Vi var selvfølgelig nysgerige efter at finde så meget info som muligt omkring skatten og mønterne, og til dette fik vi rigtigt meget hjælp fra en detektorven Tobias Bondesson fra Malmø som er ekstrem dygtig til at finde Id på mønter og har en enorm viden om dette. Sammen med Tobias Bondesson lykkedes det at få sat ID på langt de fleste mønter som vi på dette tidspunkt havde fundet.
 
I April 2013 slap frosten endelig jorden og vi kunne igen søge videre og få flere mønter og stykker af brudsølv op og i slutningen af aprl måned havde vi så fået fundet det som var muligt inden det var nødvendigt at udgrave. På dette tidspunkt havde vi fundet 267 sølvdele fra skatten, bestående af sølvmønter, smykkedele og en del brudsølv.
 
Det blev sammen med Vensyssel Historiske Museum besluttet at en udgravning skulle finde sted 15/5-2013
 
Så kom dagen hvor selve udgravningen af skatten fandt sted, vi gik fra morgenstunden i gang sammen med folk fra Vendsyssels historiske museum.
Vi fjernede først den øverste græstørv og søgte så igen med detektorer, og da vi ikke kunne finde mere blev der igen fjernet ca. 3cm jord og vi søgte igen.Sådant fortsatte vi til vi var helt nede under muldlaget og der ikke var mere at finde.Det blev til rigtigt mange fine nye dele med mønter, klipsølv og smykkerester.
Da vi havde det hele oppe blev udgravningen tildækket igen, og den efterfølgende dag blev fundet af skatten offentliggjort.

Sidsel Wåhlin, museumsinspektør og arkæolog på Vendsyssel Historiske Museum lavede efter udgravningen et lille regnestykke på hvor mange detektortimer vi har brugt fra vi fandt skatten til nu hvor den var udgravet og hun kom frem til at vi på Strandby Skatten til nu har brugt ca. 700 detektortimer, og hvor har det været spændende.

Det har været helt fantastisk for os, den tillid vi har fået fra arkæologer og museum, hvor de lod os være med hele vejen fra vi fandt de første dele af skatten og i den periode til udgravningen hvor vi fik lov at fortsætte med at finde og tage ting op inden udgravningen, hvor de lærte os at håndterer dette, så vi kunne arbejde på det når vi havde tid, og de så efterfølgende kunne opmåle vores fund i dagtimerne.

Det bliver endnu mere spændende nu at få fundet og følge resten af historien omkring skatten, hvor kommer den fra, hvad ligger der mere og gemmer sig.

Vi må nu håbe at museerne og arkæologerne hurtigt lykkes med at finde midler til at undersøge og finde resten af historien og vi håber at mange vil støtte dette, så vi alle kan blive meget klogere på hvad det rent faktisk var som fandtes her på vores lille sted i år 990.

Det er nu samtidigt tid til at sige tak til alle for den fantastiske opbakning vi har fået efter fundet blev offentliggjort, det er helt overvældende og vi takker mange gange for alle de hilsen vi har fået fra folk fra hele verden.

En speciel tak skal lyde til Jan Hammer fra Bangsbo Museum og Per Lysdal fra Vendsyssel Historiske museum. De var de første vi fortalte om fundet, og de har gennem forløbet givet os en enorm opbakning og støtte.

En tak til Sidsel Wåhlin og hendes stab af arkæologer fra VHM som i den grad har været helt fantastiske at arbejde sammen med. De har for os som detektorfolk, været helt fantastisk imødekommende, og har lært os så meget og vist os en tillid over al forventning. Tak til Sidsel for at du også hele tiden var med os omkring offentliggørelsen af skatten, det var for vildt.

Tak til Jens Christian Moesgaard fra National museet, vi glæder os til at i kommer i gang med at se nærmere på skatten.

 

 

 

 

STOKKE BRØDRENE