Legionella i varmtvandssystemer
 
 
Kan jeg blive syg af det varme vand?
- Facts omkring Legionella bakterien og varmtvandsystemer. 
 
I et varmtvandssystem kan der forekomme vækst af bakterier deriblandt den potientielt sygdomsfremkaldende bakterie Legionella.

Legionella trives især ved 25-45°C. Normalt overlever de ikke længe i vand ved 55-60°C, men nogle Legionella arter er blevet fundet i vandssystemer selv ved 55°C. De varmeste temperaturer forekommer i selve tanken, men længere ude i rørsystemet og ud til vandhaner og brusere sker det ofte, at temperaturen i vandet falder, og derfor ses ofte øget bakterievækst jo tættere vi kommer på forbrugeren.

Flere steder sænker man temperaturen på varmtvandssystemer, da det er dyrt at holde temperaturer på 55-60°C hele vejen ud til hanen.
 
 
 
 
 
  


Sygdom
Legionærsygdom er en lungebetændelse forårsaget af bakterien Legionella pneumophila og i sjældne tilfælde af andre legionellaarter. Legionellainfektion (legionellose) kan også manifestere sig som Pontiac feber som er en influenzalignende sygdom der ikke kræver behandling.
 
 
Årsag
De første symptomer er typisk høj feber, hovedpine og muskelsmerter, ganske som ved en influenza. I nogle tilfælde ses der opkastning og/eller diaré tidligt i sygdomsforløbet. I løbet af kort tid indtræder tør hoste ofte ledsaget af brystsmerter. Sygdommen udvikler sig videre til lungebetændelse ofte med symptomer fra andre organer som centralnervesystemet (konfusion), lever og nyre.
 Dødeligheden er i Danmark på ca. 15%, for de hospitalserhvervede (nosokomielle) infektioner dog ca. 30%.
  
 
 
Smitteveje og reservoir Legionellabakterier lever i ferskvand og andre våde/fugtige miljøer. De formerer sig bedst i lunkent vand, 25 – 45 ºC. Smitte foregår hyppigst ved indånding af små vandpartikler (aerosoler) der er forurenet med legionellabakterier. Aerosoler kan komme fra brusebad eller spabad, forstøvningsapparater eller fra køletårne. Smitte kan sandsynligvis også ske ved fejlsynkning af forurenet vand. Inkubationstiden er 2 - 10 dage (i nogle tilfælde længere). Anslagsraten er lav, idet kun få af de personer (<5%), der udsættes for smitten, bliver syge.  Sygdommen kan ikke smitte fra person til person. 
 
 
Legionella udbrud i Danmark
Danmark har igennem de sidste mange år jævnligt haft Legionella udbrud på skoler, svømmehaller, plejehjem og boligforeninger, disse er også omtalt i pressen. Flere med dødelig udgang. Disse kan nemt findes ved at søge på nettet. Et eksempel er den stigende tendens i Odense området.
 
 
Hvor registreres der så mange tilfælde af Legionella i Danmark?
Det kan være svært at sige. Der er 2 muligheder. Den ene er, at vi er gode til at registrere tilfælde af Legionella, den anden er at vi simpelthen har flere tilfælde af Legionella end andre lande.
Der er umiddelbart ingen grund til at tro, at vi i Danmark er bedre til at registrere end lande som vi typisk sammenligner os med som Sverige, Norge, Finland, Tyskland, England, Holland, Belgien og Frankrig.

Men hvorfor har vi så flere tilfælde af Legionella? I flere af vores nabolande som fx England, Tyskland, Frankrig og Norge er Legionella underlagt lovgivningen.
 
Det betyder at man som virksomhed, myndighed eller ejendomsudlejer er forpligtiget til at lave en risikovurdering af varmtvandssystemet i ejendomme som fx udlejningsejendomme, hospitaler, skoler og lignede eller andre systemer som køleanlæg, aircondition, springvand, bilvaskehaller, luftbefugtningsanlæg. I nogle tilfælde skal denne risikoanalyse støttes op af månedlige eller årlige prøveudtagninger hvor der testes for Legionella.
 
 
 Hvad gør man så i Danmark? 
I Danmark findes der ingen lovgivning som sikrer en systematisk risikovurdering af varmtvandssystemer. Der findes heller ingen grænseværdier for Legionella i varmt vand. Statens Serum Institut har foreslået grænseværdier (reaktionsgrænser) for Legionella i varmtvandssystemer. Men disse er ikke lovgivning.
 
Dette betyder at der i Danmark findes mange varmtvandssystemer som aldrig er blevet undersøgt eller risikovurderet. Men det betyder også at rigtigt mange varmtvandssystemer som har fået konstateret høje tal af Legionella, aldrig har fået udbedret dette. Simpelthen fordi at der ikke findes klare regler.
 
I Danmark har man for omkring 15 år siden udført en række rapporter omkring Legionella (Miljøstyrelsen). I disse rapporter blev der konstateret Legionella i 80% af de undersøgte anlæg, og grænseværdier som er højere end det anbefalede i mere end 50% af anlæggene.
Men der er i Danmark aldrig undersøgt om der er en egentlig sammen hæng mellem Legionærsyge samt Pontiac feber (mild form af Legionærsyge) og høje koncentrationer af Legionella i vandet. Lovgivningsmæssigt har embedslægen i Danmark dog en mulighed for at gribe ind hvis det kan konstateres at et sygdomstilfælde skyldes høje koncentrationer af Legionella i et varmtvandssystem.
 
Så umiddelbart kan det undre, at vi i Danmark ikke har en lovgivning som sikrer forebyggelse mod Legionella som vores nabolande. Især set i lyset af, vi også er et af de lande som har flest udbrud og en stigende tendens af Legionella sygdomstilfælde.
 
    
 
Er Legionella en risiko i Danmark?
Danmark et af de lande i EU hvor der registreres flest tilfælde af Legionella pr. indbygger. Ud af de 29 lande som centralt indberetter tilfælde af Legionella ligger kun Spanien og Slovenien højere end Danmark. Danmarks gennemsnit er mere end dobbelt så højt som gennemsnittet for hele EU.
Danmark ligger også meget højt i statistikken når det gælder antallet af dødsfald.

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

______________________________________________________________


Skal du har analyseret dit varmtvandssystem for legionella og bakterier?

Kontakt Roswater på

+45 29 70 84 15
mail@roswater.dk

Testen udføres på Statens Serums Institut eget certificerede laboratorium.

Gælder alle private boliger, boligselskaber, plejehjem, skoler, kommuner og statslige institutioner.
 
 
______________________________________________________________
 
 
Roswater anbefaler
Bacterminator® Safe
til brug mod Legionella i varmtvandssystemer.
 
 
 
Flow Create Legionella Balance v/Roswater | CVR: 35592253 | Sluphusvej 6 - Herslev, 4000 Roskilde - Danmark | Tlf.: +45 43 69 14 00 | mail@roswater.dk