Rolf Andersen hundetræning
TRÆNERENS KLUMME
- Tidligere klummer finder du i menuen til venstre - 

 Fremmede hunde og ammestuehistorie nr. 1

ANDRE HUNDE
Det sker meget ofte, at jeg bliver kontaktet af elever, der fra mange sider har fået fortalt, at det er alfa og omega, at deres hund bliver socialiseret med andre hunde. Samtidig har de store problemer med, at de på lufteturen ofte møder vildt fremmede hunde, der kommer hen til dem, og vil selvfølgelig hellere undgå det. Det er ikke så underligt, at det kan føles, endog meget, svært at navigere mellem de to helt forskellige retninger. Hvis et par hundeejere mødes og finder ud af, at det er hyggeligt at gå sammen, så bliver de, i hundenes øjne, en flok. Anderledes end den derhjemme, men det kan de fint finde ud af. Der går ikke lang tid, før de hver især har fundet deres plads i den interimistiske flok. Det kan vi, for husfredens skyld, godt kalde, at de er blevet socialiserede, og det er jo ikke for hundenes skyld, det kommer sig af, at deres mennesker gerne vil være sammen, og hundene bliver hverken gladere, mere motiverede eller lydige af det. Som de flokdyr de jo er, har de fuldt ud accepteret, at deres flok er den de hver især har derhjemme, og det er både nok, og godt, for de har slet ikke noget behov for fremmede.
Derfor får du måske problemer, når du møder andre hunde på din luftetur. Der kan være en del forskellige adfærdsmønstre fra din hunds side, begyndende med at når den fremmede spottes lægger den sig, gør, eller gør egentligt udfald mod den fremmede. Det er fordi den er utryg ved den fremmede hund, og mange gange ligefrem bange.
Men hvis man ellers er villig til at ændre sin opfattelse af, hvad der er godt for hunden, og jeg ved at det er en ordentlig kamel at sluge for mange, da hele problemet er, at man menneskeliggør sin hund, er det faktisk meget nemt at løse. Det er en meget almindelig opfattelse, at det der er godt for mig, må også være godt for min hund. Men sådan er det ikke i hundens hjerne, og man går mod naturen i stedet for at gå med den, så derfor handler det mere om kommunikation end træning.

AMMESTUEHISTORIE NR. 1
I en hundehjerne er flokken beskyttelse, og derfor holder flokken sammen. De arbejder ikke hver for sig, kun sammen, og fremmede hunde er ikke en del af denne flok, hvor der er oprettet et hierarki, så at alle kender deres plads.

Når en fremmed hund nærmer sig dig, kender din hund jo ikke den fremmede og dens styrke eller svagheder, for den er ikke en del af fællesskabet, og derfor en potentiel fjende. det er derfor din hund udviser den før omtalte adfærd.
Det er altså ammestuehistorie nr. 1, at fordi hunden er et flokdyr, skal den socialiseres med så mange fremmede hunde som muligt. Det første er jo rigtigt, den er et flokdyr, resten er noget vrøvl. Denne holdning er ikke almindelig i jagthundekredse, for her ved man jo godt, at ens hund skal kunne arbejde for sin fører, altså flokken, selvom der er mange andre hunde. Mine hunde hilser aldrig på en fremmed hund, for de er helt trygge ved, at jeg beskytter dem mod konfrontation. Hunde der ikke kender hinanden, leger ikke, selvom det ser sådan ud, det er ren magtkamp, og det skal afgøres hvem af dem, der er øverst/nederst i hierarkiet. Det kan gå relativt fredeligt for sig, men de kan tit blive meget uenige om hvem, der skal være den nederste, og så bliver der ballade. Der går ofte ikke lang tid før sådan en hund angriber fremmede hunde, og det er ikke fordi den er ond eller dum, den har bare erfaret at den ikke kan stole på sin ejer, og mener nu at det bedste forsvar er et angreb. Faktisk er det meget mod dens vilje, den vil langt hellere blive ved flokken i forvisning om, at chefen klarer alt. 
Samtidig vil man naturligt nok erfare at basislydigheden heller ikke virker, det er ikke mærkeligt, hunden stoler ikke på føreren så kommer den heller ikke på hjemkald, bliv virker ikke osv.

HVORDAN
Tænk på, at du skal have din hund i forhåbentlig rigtig mange år, og at det vil være så befriende for dig, og din hund, at problemet med fremmede hunde slet ikke eksisterer. For at løse den knude, er det bydende nødvendigt, at din hund kan gå ved fod. Kan du ikke lære den det selv, må du søge hjælp til det, for det skal sidde helt fast. Når du kan kalde din hund til at gå ved fod, stopper du simpelthen al kontakt med fremmede hunde. Når du ser en fremmed hund på turen, kalder du din hund til dig i god tid, før I når den fremmede, bed den gå ved fod, og når din hund ser på den fremmede, så ret den med et stille, men bestemt Nej. Ros lige så roligt med et Dyygtig, når den ser, sandsynligvis lidt forbløffet, på dig. Det er helt afgørende, at du reagerer i det sekund din hund ser på den fremmede hund, for er din hund først i gang med et udfald er det for sent. Bevares, det kræver lidt øvelse, men det er i lige så høj grad dig, der skal træne dig op til hele tiden at have et øje på din hund, så du er klar til at reagere på forkant. På den måde er det faktisk ikke svært at løse problemet selv med ældre hunde, men det kræver, at du er konsekvent i dine kommandoer, for er der slinger i valsen fra din side, ja, så bliver du fyret som direktør for foretagendet, og din hund falder tilbage til sit gamle handlingsmønster.

JEG ER HUNDETRÆNER, IKKE TROLDMAND
Jeg kunne aldrig få en hund til, mod dens vilje, at se væk fra en anden hund, hvis det ikke var det den helst ville. Men det kræver at den stoler på chefen. Dagligt kommer elever til mig med dette problem, og jeg har aldrig oplevet, at jeg ikke, på under en time, kunne få en hund til at ignorere mine hunde, som jeg bruger som moment. Det beviser jo, at det faktisk ikke er indlæring, men et simpelt spørgsmål om kommunikation, og det går faktisk overraskende hurtigt at få succes.

Som nævnt tidligere kan din hund altså sagtens være sammen med de hunde, den kender fordi de har opbygget et hierarki, og kender reglerne, men at blive tæppebombet med en masse fremmede hunde hver dag i parken, giver bare ikke en glad, og harmonisk, hund, der er i ro med sig selv og sin flok.

God luftetur derude!



 
BØGER

Bøger af Rolf Andersen

 

Jeg forhandler ikke mine bøger selv, men de fås alle på nettet og i boghandlere. 

 Få den hund du fortjener




”…hæver genren ganske betragteligt med sin lille, men yderst velskrevne bog…”
Berlingske Tidende

”… en fin og overskuelig håndbog…ingen undskyldning for ikke at komme i gang”
Ugebladet Søndag

”kort og præcist...absolut anbefalelsesværdig…nem og handy…”
Retrieveren

Få den hund du fortjener: vejl. kr. 199,- boghandlere og div. jagtforretninger i hele landet. Eller Plusbog på https://www.plusbog.dk/rolf-andersen-forfatter-5881/
Forlaget PeoplesPress www.peoplespress.dk
 
Om jagthundetræning, men også til ejere af jagthunde til familiebrug:
Få den jagtkammerat du fortjener



PRESSEN SKREV:
"..kort og letlæst bog.. vil kunne læses med stort udbytte af alle, der har en jagthund.. burde være tvungen læsning for alle jagthundeejere..."
Magasinet JÆGER

"... skrevet uden løftede pegefingre og med masser af humor og kærlighed til de hunde, han træner... fin og let at gå til og med en masse enkle og gode trin for trin-anvisninger."
Ugebladet SØNDAG

"... kan bruges af alle, der gerne vil have et sjovere og mere harmonisk liv med deres hund... kort og letlæst... man behøver ikke at gå på jagt for at få gavn af Rolf Andersens bog."
Det Grønne Område

Få den jagtkammerat du fortjener: Vejl. udsalgspris kr. 199,- Boghandlere og div. jagtforretninger i hele landet. Plusbog https://www.plusbog.dk/rolf-andersen-forfatter-5881/ Forlaget Indblik
Læs første kapitel her...
 
Genopretning af almindelige fejl i jagthundetræningen:
Fik du den jagtkammerat du fortjente?



Blev din jagthund ikke helt, som du havde håbet? Fortvivl ikke. Her får du masser af gode råd og vejledning til, hvordan du kan genoprette din hund, så du får alle tiders gode jagthund.
I samme lette sprog som i de forrige bøger bliver du guidet gennem de genopretningsøvelser, der er nødvendige, så du kan tage din hund med på jagt igen, uden den ødelægger det hele. Til stor glæde og tilfredsstillelse for både din hund og dig. Vejl. pris kr. 199,- boghandlere og div. jagtforretninger i hele landet. Plusbog https://www.plusbog.dk/rolf-andersen-forfatter-5881/ Forlaget Indblik
Læs første kapitel her... 
 
 
"Praktisk og lækker hvalpebog"
 
"..den skønneste bog"
 
" Bogen er indbydende lækker, lille og overskuelig og med masser af skønne billeder af hvalpe og deres ejere."
 
".. en velskrevet bog, der giver kyndig vejledning .."
Magasinet VI MED HUND
 
Vejl. udsalgspris kr. 249,- boghandlere over hele landet. Plusbog https://www.plusbog.dk/rolf-andersen-forfatter-5881/ Forlaget Indblik.
Læs første kapitel her...
 
En god dag at gø
 
Her får du mine jagtanekdoter og masser af praktiske træningsråd. 
Vejl. uds. pris kr. 249,- fås hos boghandlere over hele landet.
Plusbog https://www.plusbog.dk/rolf-andersen-forfatter-5881/
Forlaget Egolibris (tidl. Indblik)
Læseprøve her: En god dag at gø
 
Hundedage
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En særdeles nyttig bog om hundetræning, fra hvalp til voksen. - Som altid hos mig: Uden godbidder, men venlig og målrettet træning.
Læseprøve her: Hundedage
Rolf Andersen  | Tlf.: 28 41 04 17 | rolf-andersen@mail.dk