Nye indlæg

 
Velkommen til BJC's blog. Her vil vi poste løbende med forskellige og relevante indlæg til inspiration.
 
 

Virksomhedsejere skal turde fejle!

Skrevet af Jesper Jørgensen
08-03-2019
Har du styr på alle dine ”forsikringer”?

En vigtig egenskab virksomhedsejerne skal besidde er; mod. Mere præcist formuleret så skal man have modet til, at fejle. Hvis du holder dig tilbage og forsøger, at afdække alle risici så er det meget sandsynligt, at du ikke får taget de nødvendige beslutninger.

I start-up’s skal man i højere grad og på kortere tid forholde sig til mange valgmuligheder og tage mange beslutninger. Det er et virvar af mulige fejlvalg. Af denne grund (og mange andre) kræver det ekstra mod, at drive et start-up.

Grundet ingen eller meget begrænset kapital søger man ofte søger input/sparring alle mulige steder, fx hos venner, familie, tidligere kollegaer, etc. fordi man ikke har råd til rådgivning eller ansætte. Der er egentlig ikke noget forkert i søge hjælp i sin nærmeste omgangskreds. Men det er lidt farligt fordi disse input er sjældent dybdegående og dem der kommer med input kender måske ikke produktet, konceptet, branchen, etc. De har måske heller ikke en relevant erfaring eller kompetencer hvilket betyder de ikke har den rette baggrund for at byde ind. Sidst men ikke mindst så har de ikke noget ejerskab og derfor kan man ”rådgive” uden personlig konsekvens eller risiko.
 
Jeg anbefaler derfor alle virksomhedsejere, at etablere en bestyrelse eller et advisoryboard. Det er muligt, at samle en kompetent bestyrelse eller et advisoryboard uden, at skulle betale (i hvert fald ikke med det samme). Der findes en række alternative ”betalingsløsninger” som fx sweat equity, resultat baseret betaling eller hensigtserklæring om betaling når kapitalen er på plads. Men det er vigtigt med relevant sparring og jeg sidestiller en bestyrelse/et advisory board med de lovpligtige forsikringer. De skal være med til, at sikre dig bedst muligt.

Det kan være svært, at lade ”fremmede” opdrage dit ”barn”, men husk på at så længe du har majoriteten i selskabet så bestemmer du selv hvilke beslutninger der skal føres ud i livet. Så find den rette sparring hurtigst muligt. Det er ikke et nederlag, men en forsikring.

Brug fejlene i udviklingen

Men tilbage til det med at begå fejl. Selv med en bestyrelse/advisoryboard begår man fejl (men forhåbentlig i mindre grad). Det er helt naturligt. Det vigtige er, at opdage dem i tide og ikke være bange for, at ændre strategi og beslutninger.

Jeg anbefaler, at man med sine medarbejdere eller bestyrelse/advisoryboard løbende gør status på de strategiske tiltag. Virker det? Hvad virker og hvad virker ikke? Hvad siger kunderne, samarbejdspartnerne, etc.? Er der dele der virker? Kan vi optimere og tilrette produktet/løsningen?

Sørg for, at følge op på de tiltag der sættes i søen og vend så ofte som muligt udviklingen med så mange som muligt som er tilknyttet til virksomheden. Jo flere der inddrages jo flere løsningsforslag kommer på bordet og jo større ejerskab skabes der.

Hvis man bearbejder de fejl man begår og evner, at ændre retning så udvikler man helt naturligt virksomheden. Derfor skal man se fejl som et værktøj og ikke som et nederlag. Selvfølgelig skal man helst lave så få fejl som muligt og vigtigst af alt så skal man opdage dem inden det er for sent. Men evner man det så kan fejl styrke udviklingen. Hvis man ikke begår fejl så har man ikke turde tage beslutninger og beslutninger er et must når en virksomhed skal drives.

God vind derude!
 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
BUCH-JØRGENSEN CONSULT | CVR: 36 89 76 35 | Cph. - Denmark | Tlf.: +45 53 15 60 70