ludokage. Se opskriften under tærten

 

Bryllupskage

Blomsterbergs Bryllupskage i 5 etager

5 etagers bryllupskage stativ

5 stk. lagkage ringe, 5 størrelser (hver af dem skal være minimum 3 cm mindre end hver etage på det udvalgte stativ.

Masser af køkkenbord plads & et tomt køleskab til rådighed.

1 stk. nyt plastik chartek (til roser & blade)

Masser af tålmodighed, tid & vilje…Valnøddebunde/Valnøddegrød:

300 g. æggehvide

500 g. sukker

1 kg. valnødderMarengs:

50 g. kartoffelmel

4 spsk. sukker

625 g. æggehvide

500 g. sukkerBlåbær sylt:

200 g. blåbær

½ stk. polynesisk vaniljestang

100 g. sukker

saften fra ½ citronBlåbær bomber - bomberne skal nedfryses min. dagen før bryllupskagen skal lægges endeligt sammen

½ liter piskefløde

150 g. god hvid chokolade

4 blade husblas

alt det afkølede blåbær syltTrøffelcreme:

150 g. sukker

80 g. maizena

1 stk. Polynesisk vaniljestang

1 l. mælk

2 stk. æggeblommer

9 bl. husblas

500 g. god mørk chokolade (ca. 64%)

3 l. piskefløde

3 dl. pasturiserede æggehvider

Overtræksmarcipan: (til kagernes overtræk samt roser og blade)

2 kg. ren rå marcipan

1 kg. flormelis

ca. 300 g. glukosesirup (købes på apoteket eller i udvalgte supermarkeder)

Valnøddebunde:

Valnøddegrød: først blendes sukker og valnødder fuldstændigt fint i en foodprocessor. Æggehviderne tilsættes først, når nødderne er så fint blendede, som overhovedet muligt. Lad "grøden" køre nogle minutter. Grøden kommes op i en stor skål.

Marengs:

Kartoffelmel og de 4 spsk. sukker blandes i en meget stor skål (skålen skal kunne rumme alt marengsen når den er pisket!) Tilsæt alle æggehviderne og pisk dem stive, mens den resterende sukker kommes i undervejs.

Bundene:

Nøddegrøden røres sammen med ca. 1/3 af marengsen, rør godt. Kom så dette op i den resterende marengs og vend nu det hele forsigtigt sammen. Stop når massen er ensartet.

Klargør bagepapiret og bageplader (-lån evt. nogle af naboens, hvis du er så heldig at naboen har samme størrelse bageplader som dig…)

Til hver størrelse kage skal bruges 3 stk. valnøddebunde! Anvend kage ringene, som en slags skabeloner til at ramme den "næsten" præcise størrelse på bundene, ved at placere ringen på bagepapiret. Kom valnødde dejen op i en stor sprøjttepose med en ikke alt for stor tyl i (alternativt en engangs sprøjtepose uden tyl, men med et relative lille til klippet hul!)

Dejen sprøjtes ud i en cirkel, ca 1 ½ cm tyk, helt jævnt. Cirklen skal stoppe ca. 1 cm fra kageringens kant. Flyt "skabelonen" og gentag. Sprøjter du flere bunde på samme bageplade, sørg da for at de har lidt afstand til hinanden, da de jo flyder en anelse ud under bagningen.

-Fortsæt til du har i alt 15 bunde; 3 stk. til hver etage!! Bundene bages ved 170 grader til de er gyldne og giver efter ved et let tryk, mellem 15 og 40 minutter. (Bemærk; små bunde - kortere bagetid - store bunde - længere bagetid…) Bundene afkøles helt og udstikkes endeligt med hver tilsvarende lagkage ring, hvis det er nødvendigt.

Blåbær bomber:

Blåbær sylt: Alle ingredienserne koges uden låg ca. 15 minutter og afkøles fuldstændigt i køleskab - minimum 2 timer. Husblassen lægges i blød i en ½ liter vand i en ½ time. Piskefløden varmes op til ca. 80 grader & tages af varmen. Imens finthakkes chokoladen og kommes op i en stor skål. Halvdelen af den godt varme fløde hældes over alt chokoladen, rør godt til chokoladen smelter og massen er blank. Tilsæt mere og mere varm fløde. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den lune chokolade-fløde. Passér cremen gennem en sigte op i en ren skål. Tildæk cremen med husholdningsfilm. Cremen afkøles fuldstændigt i køleskab - minimum 3 timer.

Den iskolde , stive "hvide" creme piskes let luftig med en håndmikser. Tilsæt slutteligt den iskolde blåbær sylt og lad den piske med. Kom blåbær cremen op i en sprøjtepose med en lille glat tyl, sprøjt blåbær cremen ud i små ens bomber i diameter som en 2-krone. Nedfrys bomberne til den efterfølgende dag…

Trøffelcreme:

Husblassen lægges i blød i en ½ liter koldt vand. Vaniljestangen flækkes på den lange led og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med en anelse af sukkeret på bordet med en paletkniv, således at kornene skilles ad. Sukker, maizena og vaniljesukker blandes og piskes godt med 1 dl. af mælken. Til sidst piskes æggeblommerne i . De resterende 9 dl. mælk koges op i en gryde med den tomme vaniljestang. Så snart mælken koger, tilsættes blandingen og der piskes godt, indtil cremen koger og tykner. Husblassen vrides for vand og kommes direkte op i den varme creme. Pisk godt.

Chokoladen finthakkes & kommes op i en meget stor skål. Den varme vaniljecreme hældes over chokoladen. Pisk godt til alt er smeltet & massen er skinnende blank. Pisk fløden til let skum.

¼ af "skummet" kommes op i den lune chokolade masse - pisk voldsomt. Tilføj yderligere en ¼ skum og pisk igen godt. Nu kommes chokolade massen op i skålen med den resterende kolde skum og dette vendes nu forsigtigt sammen. Æggehviderne piskes stive og vendes i sammen med fløden.

Overtræksmarcipan:

Alle ingredienserne æltes sammen (gerne i en røremaskine!) til en ensartet & smidig masse (det er fedtet, men sådan er det..)

Opbevares ved stuetemperatur i en tætsluttende pose (optil 3 dage) til det anvendes til overtræk, roser og blade.

Roser:

Til hver rose anvendes 7 stk. rosenblade. Du skal bruge 3 stk. roser til hver etage i 5 forskellige størrelser.

4 - 5 marcipankugler lægges med god afstand i et opskåret plastikchartek, så det kan åbnes som en bog. Læg "bogen" så kuglerne ligger imellem "siderne". Med en paletkniv eller tommelfingeren mases hver kugle lidt tynd i toppen og lidt tykkere nedefter. Gentag dette til flere rosenblade. Hver rose består af 7 rosenblade.

Til hver rose formes først en kegle ved at trille det første rosenblad til en spids (det inderste i rosen). Herefter opbygges rosen ved at placere seks blade udenom. Det vigtigste er, at roserne

til hver etage er lige store - og øvelse gør mester!

Blade:

Indfarv lidt af marcipanen med en lillebitte smule grøn frugtfarve. Udrul tyndt og udstik i runde cirkler (ca. 5 cm i dia.) Udstik "blade" af cirklerne. Disse lægges i chartek, og der markeres ribber i bladene med enden af en køkkensaks. Der skal være i alt 25 blade. Bøj dem en anelse, det giver dem lidt liv.

Du skal bruge 3 stk. balde til hver etage i 5 forskellige størrelser.

Opbygning:

Hele køkkenbordet ryddes, så der er god plads at arbejde på. (Trøffelcremen tilberedes først, når de udstukket bunde er lagt klar i alle lagkage ringene - ikke før!!)

Udstik (hvis nødvendigt) alle bundene med de 5 lagkage ringe som alle 5 størrelser lagkage, skal støbes i..

Udvælg 5 stk. plane fade som passer til hver størrelse kage og tjek at alle kan være i dit køleskab!! Læg et stykke bagepapir på hvert fad og læg den første bund til hver kage herpå, med kage ringen udenom. Tilbered nu trøffelcremen og fordel halvdelen af trøffelcremen i alle 5 kager. Stryg cremen jævnt ud med en paletkniv.

Tá de frosne blåbær bomber ud af fryseren og fordel halvdelen af bomberne i alle 5 trøffelcremes fyldte ringe. Tryk bomberne let ned i cremen og stryg med en palet, således at bomberne bliver "gemt" i trøffelcremen.

Læg endnu en bund på og fordel en 1/5 del af resten af trøffelcremen herpå. (den sidste 1/5 del bruges til at stryge kagernes kanter og toppe med til sidst) Stryg igen cremen jævnt ud og tilføj resten af blåbær bomberne. "Gem" bomberne igen i trøffelcremen og læg så de sidste bunde på som "låg" Alle 5 kager tildækkes med film og stilles i køleskab op til 4 dage. Kagerne kan også fryses nogle dage, hvis du er i god tid.

Befri alle 5 kager fra kage ringene, evt. med en varm klud i siderne. Kagernes kanter og toppe stryges glatte med den lille rest trøffelcreme og fungerer som lim til marcipanen. Overtræk hver enkelt kage med tyndt udrullet marcipan og skær kanterne fint og omhyggeligt af. Placér hver af de 5 overtrukkede kager på hver etage af fadet og dekorér slutteligt med de håndmodellerede roser og blade.

 

Sønderjysk kaffebord ( se foto)

 

Boller med kardemomme

(16 stk. – på sønderjysk hedder de pomle)

Arbejdstid: 15 min.

Hævetid: 1 time 15 min.

Bagetid: ca. 15 min.

Fryse-egnet

1 1 ⁄2 dl mælk

50 g gær

125 g smør (smeltet)

3 æg (sammenpisket)

2 tsk stødt kardemomme

1 1 ⁄2 tsk groft salt

ca. 500 g hvedemel

Tilbehør: smør

Rør gæren ud i lidt af mælken og tilsæt resten af mælken, smør og æg. Tilsæt derefter salt og kardemomme og ælt gradvist melet i.

Ælt dejen smidig og lad den hæve 45 min. ved stuetemperatur. Form bollerne, sæt dem på bagepapir på bagepladen og lad dem hæve til dobbelt størrelse ca. 30 min.

Bag bollerne ved 225 grader ca. 15 min. Server dem afkølede, flækkede og smørsmurte.

Citron-sandkage

Arbejdstid: 20 min.

Bagetid: ca. 1 time og 15 min.

Fryse-egnet

250 g smør (blødt)

250 g sukker

2 usprøjtede citroner (fintrevet skal)

5 æg (sammenpiskede)

250 g hvedemel (evt. halvdelen kartoffelmel)

Glasur:

100 g flormelis

1-2 spsk kogende vand

Pynt: kagekrymmel

Rør smør med sukker, til det er hvidt og skummende. Tilsæt citronskal. Tilsæt et æg ad gangen og rør godt mellem hvert æg. Vend melet i til sidst. Hæld dejen i en smurt sandkageform på 1,5 l. Bag i ca. 1 time og 15 min. ved 175 grader. (Bagetiden er ca. 20 min., hvis man bruger en randform).

Stik i midten af kagen, den skal bage videre, hvis der hænger dej på. Rør glasuren sammen og pynt kagen f.eks. med kagekrymmel.

Brune og hvide fedtkager

(ca. 70 stk.)

Arbejdstid: 45 min.

Bagetid: ca. 10 min.

Ikke fryse-egnede – opbevares i kagedåse

250 g svinefedt eller palmin (stuetemperatur) 250 g sukker

1 tsk hjortetaksalt

500 g mel

2 spsk kakao

Ælt fedt, sukker og hjortetaksalt sammen. Tilsæt mel lidt ad gangen – hvis dejen bliver for smidig, tilsættes lidt ekstra mel. Del dejen i to portioner og ælt kakao i halvdelen.

Tril kugler af dejen på størrelse med en lille valnød. Sæt dem på bagepapir og tryk dem lidt fladere med tommelfingeren. Bag ved 160 grader i ca.10 min.

TIP: Sæt fedtet frem, dagen før der skal bages, så det får stuetemperatur.

 

Ingenting

(ca. 75 stk., en ægte sønderjysk småkage)

Arbejdstid: 45 min.

Hviletid: 1 time

Bagetid: ca. 10 min.

Ikke fryse-egnede – opbevares i kagedåse

375 g hvedemel

2 æggeblommer

250 g smør

2 spsk fløde

Masse til toppen:

2 æggehvider

300 g sukker

1-2 tsk eddike

2 spsk mandler (finthakkede)

Smuldr smør i melet og tilsæt æggeblommer og fløde. Ælt hurtigt dejen sammen. Læg den koldt 1 time. Rul dejen ud og udstik den i runde kager med et lille vinglas.

Pisk hviderne stive med sukker og tilsæt eddike og mandler. Læg en skefuld af denne masse på hver af de udstukne kager. Småkagerne bages i en 150 grader varm ovn i ca. 10 min.

Kringle

Arbejdstid: 45 min.

Hævetid: 1 time

Bagetid: ca. 45 min.

Fryse-egnet

200 g smør

300 g hvedemel

25 g gær

2 spsk vand

1 spsk sukker

2 æg (sammenpisket)

Fyld:

75 g smør (blødt)

50 g brun farin

25 g rosiner

2 æbler (små stykker)

1 lille æg (sammenpisket)

Drys: perlesukker og mandelsplitter

Smuldr smør i melet evt. i en foodprocessor. Rør gæren ud i vand med sukker, tilsætæg og rør blandingen i melblandingen. Ælt dejen, til den hænger sammen. Rul den ud i et aflangt stykke på 15 cm’s bredde og 1 ⁄2 cm’s tykkelse på bagepapir.

Lav fyldet: Rør blødt smør med farin, rosiner og æbler. Læg fyldet på midten af dejen og foldsiderne om fyldet.

Lad kringlen hæve i 30 min.,pensl med æg, og drys med perlesukker og mandelsplitter. Bag ved 200 grader i ca. 40 min.

Sønderjysk rugbrødslagkage

Arbejdstid: 30 min.

Bagetid: ca. 10 min.

Bundene er fryse-egnede

6 æg (delt i hvider og blommer)

250 g sukker

100 g rugbrød (revet)

1 tsk bagepulver

100 g hasselnøddekerner (finthakkede)

1 ⁄2 l piskefløde (flødeskum)

1 glas kirsebærsyltetøj

Drys: chokolade (høvlet)

Pisk æggehviderne med sukker, til de er helt stive, og tilsæt en æggeblommead gangen. Bland rugbrød, bagepulver og nødder, og vend forsigtigt blandingen i dejen.

Fordel den i 3 lagekageforme med smurt bagepapir. Bag ca. 10 min. i 220 gradervarm ovn.

Læg bundene lagvis med kirsebærsyltetøj og flødeskum. Drys med chokolade øverst.

Tærte med havens frugter

Lækker lind tærte, god som kage eller dessert. Evt med cremefraiche Serveres gerne lun

(Grundopskrift til 2 tærter

i 23 cm springforme)

500 g ODENSE Bagemarcipan eller

ODENSE Ren Rå Marcipan

400 g sukker

5 æg

200 g hvedemel

Pynt: 30 g vaniljesukker

Forslag til tærtefyld

Æbletærte:

4 æbler uden kernehus og stilk, skåret i både.

Bærtærte:

90 g brombær, 30 g solbær og 30 g ribs.

Rabarbertærte:

5 rabarber skåret i 1½ cm tykke skiver.

Blommetærte:

7 blommer skåret i både.

Marcipan rives og blandes med sukker.

Æg tilsættes lidt efter lidt. Når massen er rørt sammen tilsættes hvedemel.

Frugt lægges på efter smag og årstid.

Til sidst drysses vaniljesukker på tærterne, inden de bages i 40 min. ved 180° C.

Tips

Gem ca. 100 g af marcipanen. Skær

den i tern og kom den i dejen til sidst for at få synlige flotte stykker marcipan i tærten.

 
LUDO kagen
 

5 æg

3 dl sukker

3 dl mel

4 tsk bagepulver

4 tsk vanillesukker

100 g smeltet smør

4 bananer, mosede

150 g smarties

Pynt:

Smarties

100 g marcipan

250 g flormelis

3 spsk. vand

Sådan gør du.

Æg og sukker piskes hvidt og luftigt. Resten af ingredienserne røres i til en ensartet dej. Dejen puttes i en smurt firkantet bageform og bager ved 175 ºC i 45 minutter eller til den er fast og gylden.

Anretning:

Når kagen er afkølet betrækkes den med hvid glasur rørt af vand og flormelis. Kagen pyntes med smarties som ludospilleplade. Med marcipanen formes spillebrikker.