Nye indlæg

 

Nyt undervisningskoncept skal øge kvaliteten i svømmeundervisningen

14-01-2013
Cheftræner Nikolaj Skovmose til morgentræning med A-holdet. Foto: Jens Bach.

Opkvalificering af trænerstaben og mere målrettet undervisning skal forbedre undervisningen og bringe Holstebro Svømmeclub tilbage i toppen af dansk svømning

I januar 2013 introducerer Holstebro Svømmeclub et nyt undervisningskoncept for børn i svømmeskolen. På kort sigt er målet at sikre en ensartet, høj kvalitet i svømmeundervisningen, og på langt sigt er målet at skabe en større talentpulje af kommende elitesvømmere. Vejen mod målet er klar: Trænere og instruktører får mere og bedre uddannelse - og nok så vigtigt: Det skal stadig være sjovt for børn at gå til svømning.

Bag det nye koncept står Holstebro Svømmeclubs cheftræner Nikolaj Skovmose. Den 27-årige forhenværende elitesvømmer har brugt en stor del af både arbejdstid og fritid på at arbejde med planerne, siden han i foråret skiftede fra den succesfulde svømmeklub i Esbjerg til jobbet som cheftræner i Holstebro.

Dødalvorligt
Normalt er han altid klar med en frisk bemærkning, men når talen falder på svømmeundervisning, er der ikke noget at grine af. Det er alvor, understreger han.

”Svømning er faktisk den eneste sport, man kan dø af ikke at have lært. Derfor hviler der et tungt ansvar på vores instruktører, og det er også en væsentlig grund til, at vi kan forsvare at bruge forholdsvis meget tid og mange penge på uddannelse og efteruddannelse af instruktørerne,” forklarer Nikolaj Skovmose.

Svømmeskolens undervisning er rettet mod børn fra 3-4 års alderen til indskolingsalderen, hvor børnene gennem leg først lærer at blive fortrolige med det våde element og senere får egentlig svømmeundervisning med gradvist stigende sværhedsgrad i takt med, at børnenes motorik udvikles.

”Vi har brug for at sikre en ensretning i svømmeskolen, sådan at vi bedre kan være sikre på, at børnene nu også har lært det, de forventes at have lært, når de har gennemført svømmeskolen. Men det handler også om at skabe en god talentpulje ved at sørge for, at børnene har færdigheder på tilstrækkeligt højt niveau, når de er gamle nok til at blive udtaget til egentlig træning i konkurrenceafdelingen,” forklarer Nikolaj Skovmose.

Brug for nye øjne
De yngste i konkurrenceafdelingens talenthold bliver udtaget allerede som 8-9-årige. Forude venter 8-10 års finpudsning af teknik og tusindvis af timers træning i bassinet og i fitnesscentret på land, inden et talentfuldt barn har udviklet sig til at blive elitesvømmer på topniveau. Derfor er det så vigtigt at have en god grunduddannelse i svømmeskolen.

Nikolaj Skovmose har fået Holstebro Svømmeclubs fulde opbakning til at arbejde med det nye koncept. Ikke fordi, der var noget alvorligt galt med det gamle koncept, eller fordi nogen gjorde noget forkert. Men simpelthen fordi man trængte til at se på svømmeskolen med nye øjne.

”Groft sagt, så har man de seneste 15 år gennemført undervisningen, omtrent sådan som man plejede at gøre. Det var rigtig godt, dengang det gamle koncept blev introduceret, men der er siden kommet meget ny viden om svømning og svømmeundervisning, og jeg har samtidig kunnet tilføre klubben mine erfaringer fra svømmeklubben i Esbjerg,” fortæller han.

Han vurderer, at børnene i svømmeskolen vil mærke en forandring med det samme. Hvor man tidligere har sat overordnede mål for en hel sæson, vil der fremover være en lidt strammere styring af delmål for de enkelte lektioner.

Det skal være sjovt
Cheftræneren understreger dog, at det nye undervisningskoncept ikke betyder, at børnene fremover skal paces frem med kæft, trit og retning. Nærmest tvært imod.

”Det bærende element i svømmeskolen er fortsat, at det skal være sjovt at gå til svømning. Børnene lærer gennem sjove lege, og det er også tydeligt at se, når man følger undervisningen, at de har det rigtig sjovt med hinanden og med klubbens dygtige instruktører,” siger Nikolaj Skovmose og fortsætter:

”Der bliver heller ikke noget med presse nogen til at yde over evne. Tværtimod handler konceptet om at tilpasse undervisningen, så den tager større hensyn til børnenes motoriske færdigheder i stedet for at stirre blindt på deres dåbsattest. Nogle børn vil kunne avancere hurtigere igennem svømmeskolen, mens andre får brug for lidt mere tid, inden de går videre til en ny sværhedsgrad.”

Brug for alle i klubben

Håbet er, at det nye koncept vil give langsigtede resultater – både i form af medaljer, men også for Holstebro Svømmeclub som forening.

”Jeg håber naturligvis, at vi får en god tilførsel af nye talenter, men vi skal også være ærlige omkring, at det ikke er alle, der kan blive elitesvømmere. Det er heller ikke alle, der nødvendigvis skal være det. Svømning er fantastisk sund motion, og svømmeklubben har gode tilbud til børn og unge, som gerne vil dyrke sporten uden nødvendigvis at træne på konkurrenceniveau,” siger Nikolaj Skovmose.

Han påpeger, at man ikke død og pine behøver at have vundet en masse guldmedaljer for at være værdifuld for Holstebro Svømmeclub. Uanset hvor hurtigt man selv kan svømme, kan man måske blive en fremragende instruktør, stævneofficial, tidtager, eller man kan vælge at give en hånd med i klubben sammen med de mange andre frivillige, der binder klubbens 1000 motionister og elitesportsfolk sammen i én forening.

Læs mere om svømmeskolens tilbud og tilmeld dig og/eller dit barn i dag via vores online klubmodul.

PS: Stor tak til pressefotograf Jens Bach, som var tidligt ude af sengen for at fotografere Nikolaj Skovmose og A-holdet til morgentræningen kl. 06:30.


Kategori: HSC nyheder
 
Holstebro Svømmeclub | CVR: 12 87 33 28 | Jeppe Schous Gade 14, 7500 Holstebro