Forord

Velkommen til Grænselandsudstillingen 2017.
 
Grænselandsudstillingen åbner sin årlige udstilling af dansk og tysk samtidskunst i Aabenraa d. 12. august. Det er 47. gang, så den har snart eksisteret i 50 år, og kunstnerne har på mange måder sat varige spor i Aabenraa, Sønderjylland, ja hele Grænselandet.
 
Hvordan måler man en kunstnersammenslutnings indflydelse? Man kan f.eks. tale med alle de mange mennesker, ca. 3000 om året, der fra barnsben har oplevet original samtidskunst i Sønderjyllandshallen helt fra 1970 og op til i dag.
 
Et andet og måske mere målbart udtryk for udstillingens store indflydelse befinder sig i samlingen på Kunstmuseet Brundlund Slot/ Museum Sønderjylland. ”Atelieret som legeplads - Med kunstneren på arbejde dengang og nu”, er en udstilling på museet, der dækker en kunsthistorisk periode på ca. 300 år i grænselandet. 95 af de udstillede 175 værker på udstillingen er repræsenteret af 20 kunstnere med et langt tilhørsforhold til Grænselandsudstillingen.
 
Foruden Franciska Clausen er det Otto Beckmann, Willi Birckner, Rasmus Bjørn, Søren Brøgger, Johannes Carstensen, Johanne From Clausen, Alfred Friis, Viggo Kragh Hansen, Maria Lüders Hansen, Niels Prip Hansen, Ole Prip Hansen, Astrid Kruse Jensen, Leif Kath, Harald W. Lauesen, Peter Nicolaisen, Gert Nielsen, Ole Bjørn Petersen, Jes Schrøder og Nikolaus Wehding. (Udstillingen kan ses til og med d. 13. august 2017, dagen efter Grænselandsudstillingens fernisering).
 
Det er 2. gang museet viser en kunsthistorisk ophængning, hvor Grænselands-udstillingens store betydning for regionens kunst og kulturliv kommer frem. Første gang var i 2015 med udstillingen ”Nolde, Clausen og Eckersberg”.
 
Museum Sønderjyllands samling af kunst rummer endnu flere navne fra Grænselandsudstillingen som f.eks. Aage Schmidt, Dan Thuesen, Jes Mogensen og Ken Denning. Brede offentlige indkøb af kunst på Grænselandsudstillingen er forudsætningen for den rige samling af sønderjysk kunst.
 
En tredje måde at måle indflydelsen på er andres efterligning af konceptet og navnet. Kunstnerne i Grænselandsudstillingen har de sidste par år med stor irritation lagt mærke til kopiprodukter, f.eks. udstillinger med titlerne ”Grænseudstillingen” og “Grenzland”. Èn ting er, at de grænseoverskridende midler til udstillinger er meget tiltrækkende. En anden ting er at lægge sig så tæt op ad grænselandsudstillings navn. Det skaber forvirring i offentligheden, selv om Kunstnersammenslutningen Grænselandsudstillingen står stærkt. Selv om mange af Grænselandsudstillingens markante kunstnere nu er en del af kunsthistorien, er sammenslutningen stadig sprællevende.
 
I 2017 har udstillingen fået 3 nye interessante medlemmer: Den tyske kunstner Elmar Jacob, som er opvokset og uddannet på Muthesius Kunsthochschule i Kiel, men bor i Berlin, Tine Bay Lührssen, der er opvokset i en dansk-tysk familie i Flensborg, er uddannet på Hochschule für bildende Künste i Hamburg, men bor i Düsseldorf. Endelig er der den islandsk-danske kunstner Iris Friedriksdòttir, der er uddannet på van Eyck Akademie, Holland og Myndlista- og Handíðaskóli Íslands i Reykjavík, men bor i Sønderborg.
 
Der er i år inviteret tre danske gæstekunstnere: Keramikeren Mette Augustinus Poulsen, grafikeren Hanne Ida Helstrup og maleren Gabriele Beismann. De tyske gæster er Ulrich Lindow, Ulf Petermann, Annegret Hoch, Siegfried Kreitner og Bernd Schwarting, og dermed viser vi igen et bredt udvalg af billedhuggerkunst, installation og maleri fra Tyskland. Velkommen til nye gæstekunstnere og medlemmer. Velkommen til Grænselandsudstillingens mange besøgende.
 
Bente Sonne
Formand for Grænselandsudstillingen.