Flere hænder til fremtidens arbejdsmarked

2017-10-30 12:18

Nyt samarbejde mellem Aarhus Haandværkerforening, Aarhus Kommune, A2B og HusetVenture med støtte fra virkomshedsnetværket CABI og LO skal skaffe flere hænder til vores medlemsvirksomheder
 
Af: Søren Dyhr, formand for Aarhus Haandværkerforening
 
Siden foråret 2017 har Aarhus Haandværkerforening derfor etableret et bredt samarbejde med en række virksomheder, foreninger, netværk og offentlige myndigheder, i et nyt forsøg på at få den ledige arbejdskraft helt ud på de enkelte virksomheder.
 
En del af projektet er en udvidelse af initiativet ”Godt håndværk til alle”, der skal opmuntre eleverne i folkeskolen til at overveje en karriere som håndværker. Andre elementer er helt nye og uprøvede. Og undervejs er vi stødt på en fantastisk opbakning og nysgerrighed fra alle parter, som er opsat på at vi skal lykkes med at få flere i arbejde.
 
Måske som praktikforløb i første omgang. Måske i fast arbejde, når den helt rigtige kandidat bliver matchet med den helt rigtige af Aarhus Haandværkerforenings over 950 medlemsvirksomheder.
 
Samtidig glider et stigende antal mennesker ud mod kanten af arbejdsmarkedet; personer, der gerne vil yde en indsats, men ikke kan overkomme at arbejde 37 timer om ugen eller mere. Det kan være danske krigsveteraner, som kun kan koncentrere sig fuldt og helt om deres arbejde nogle timer om dagen. Andre er nytilkomne indvandrere og flygtninge, som har travlt med at gå i skole og lære dansk, men også gerne vil ud at tage del i fællesskabet på arbejdspladserne – fordi dansk sprog og kultur først og fremmest bliver lært der, hvor man arbejder og er en del af et fællesskab.
 
Det er et efterhånden velkendt problem at håndværksbranchen mangler både lærlinge og uddannet arbejdskraft. Det officielle tal fra Danmarks Vækstråd siger at 85.000 personer vil mangle indenfor håndværk og industri i 2025.
Tusindvis af unge forlader hvert år folkeskolen. Langt de fleste af dem vælger gymnasiet til og erhvervsuddannelserne fra – en udvikling, der går imod branchens behov så vel som regeringens ambitioner.
 
Der er med andre ord behov for handling.

Når du læser disse linjer er de første kandidater sendt i praktik. Malerfirmaet Ernst Hansen A/S har taget imod Zakaria fra Syrien, der de næste måneder skal dele sin tid mellem firmaet og undervisningen i dansk hos A2B, som du også kan møde i dette blad. Gango fra Eritrea er ligeledes kommet i praktik som elektriker hos Vietz El-Installation.
 
Flere er på vej. Men vi har brug for din hjælp.
 
Sådan kan vi hjælpe hinanden
For at få flest muligt i arbejde har vi naturligvis brug for virksomheder at sende vores kandidater ud på. Så hvis du lige nu står og overvejer at investere tid og kræfter i at ansætte en ny praktikant, en voksenlærling eller måske en medarbejder, der kan arbejde på deltid, så tøv ikke med at kontakte os.
Hvis du er usikker på hvad det f.eks. vil indebære at ansætte en praktikant, som ikke taler flydende dansk endnu, kan vi måske svare på dine spørgsmål – ellers kender vi helt sikkert nogen, der kan.

Starthjælp og opfølgning
Det kan være en stor beslutning at tage en ny ind i virksomheden, som måske ikke lige kender arbejdsgangen eller er vant til jargonen i forvejen – men vi tilbyder både starthjælp ved ansættelsessamtalen og opfølgning undervejs. Hvor erfarne jobkonsulenter vil være til stede og sikre, at alle véd, hvad der skal ske, og undervejs følger op på, om alt går, som det skal.
 
Vores projekt vil forhåbentlig i lang tid fremover være med til at sikre, at de små og mellemstore østjyske håndværksvirksomheder står forrest i køen til den arbejdskraft, der bliver en stadig større mangelvare. Men for at det skal lykkes er alle nødt til at hjælpe til og tage godt imod de nye generationer af arbejdskraft, der brænder for at komme ud og bidrage med deres hænder og hoveder, men måske ikke er parat til at gøre det på fuld tid.
 
Aarhus Haandværkerforening
HHKT/AARHUS
Rådhuspladsen 5
8000 Aarhus C 

Tlf. +45 86 12 23 65
Fax. +45 86 12 23 65
post@aarhushf.dk