Indonesien 2014 / Indonesien / Bali - østkysten

Bali - østkysten

Tirsdag d. 15.7.2014 – tirsdag d. 22.7.2914

Først stort tillykke til far/svigerfar/bedstefar Keller, som har fødselsdag i dag d. 22.7.2014!

Efter at have taget en meget hjertelig og varm afsked med Ayou og hendes familie og en forholdsvis kort køretur var vi ved vores næste destination: Villa Atmadeva ved Saba. Villaen er kæmpestor med i alt 6 værelser (hver med tilhørende badeværelse), opholdsstue, køkken, 2 tagterrasser og en flot pool! Der er tilknyttet et par unge fyre til huset som staff.  Da vi kom, havde de ikke fået ryddet op efter de foregående gæster, som viste sig at være en form for skoleklasse der havde haft afslutning, så der var ret rodet. De fik dog sådan nogenlunde ryddet op og er i øvrigt også utrolig søde og venlige, men deres acceptkriterier for rengøringsniveau er nok noget under det hunkønsvæsenerne i familien finder passende. Deres engelsk er også en smule mangelfuldt, hvilket afstedkommer nogle pudsige situationer. Eksempelvis bad vi på et tidspunkt om ekstra lagener da de er mere behagelige at sove med end tæpper på grund af varmen. Det gav tilsyneladende ingen mening for dem, for lagnerne blev ikke leveret, før vi opdagede at de havde redt hver seng med 2 lagener ovenpå hinanden – formålet med dette har de givet vis også undret sig over! Men som sagt er de søde, rare og imødekommende, så det går fint.

Villaen ligger noget øde, så der er lidt langt til restauranter og større butikker, men heldigvis har vi fået en aftale med en lokal chauffør, som også efter balinesiske forhold taler godt engelsk. Han har kørt os til de nærliggende større byer samt på en heldagstur rundt til de attraktioner, vi måtte have lyst til at se. Han har også taget os med til et lokalt ”nightmarket” i en by stort set uden turister, hvor han valgte at følge os rundt og hjælpe os, så vi kunne smage på rigtige balinesiske specialiteter, som de selv spiser dem. Meget interessant, og vi fik da også prøvet nogle ting vi ellers aldrig havde fået kendskab til – så også på denne måde har han været guld værd.

Retfærdigvis skal det også siges, at der i nærheden af vores villa er et tempel, og der har i nogle dage været en form for ceremoni, så der om  aftenen er fuldstændig fyldt op med festklædte hinduer med tilhørende motorcykler på vores lille vej. I det hele taget er Bali virkelig plastret til med templer, og der er som  regel gang i et eller andet i et eller andet tempel. Balinesernes praktiske tilgang til tingene viser sig så ved, at de kombinerer de religiøse ceremonier med mere verdslige tiltag - blandt andet arrangeres der nogle gange hanekamp (med tilhørende væddemål) ved og i templerne, når man alligevel har så mange mennesker samlet.

Heldagsudflugten indeholdt en balinesisk danseforestilling med en noget spøjs handling jævnfør den beskrivelse vi fik udleveret (det var et eller andet med en abe der bed næsen af en mand, efterfulgt af en dreng der blev bundet til et træ, før en bjørn blev forvandlet til en fugl..men det endte vistnok godt!) Der var også  et par besøg hos lokale kunsthåndværkere, udsigt over terrasser med rismarker, samt en tur til en vulkan, hvor man kommer op i 1000 m højde. Da vi spiste dette sted (med en fantastisk udsigt over bjerge og en sø) fik Susannah brug for sin hue fra Kinabalu igen!  

Sebastian og Arne valgte at besøge vulkanen igen - men denne gang som en del af en ”downhill” cykeltur. Dette foregår ved, at man bliver kørt op til en kaffeplantage i bjergene.  Efter rundgang på stedet med tilhørende meget interessant prøvesmagning går det nedad på cykel – igennem rismarker, små landsbyer etc næsten uden trafik. Der er adskillige stop undervejs, hvor man får et godt indblik i, hvordan balineserne lever, arbejder og bor i dette område. Efter 25 km kørsel ender man ved en flod, hvor de dovne kan blive kørt i bus op til frokostrestauranten, mens de aktive kan vælge at køre ”uphill” de sidste 8 km. Sebastian valgte at tage cyklen, mens den anden deltager fra familien klogeligt valgte bussen!  Virkelig en anbefalelsesværdig tur.

Byturene er især gået til Ubud, der er meget spændende med et væld at butikker, restauranter, cafeer, templer og markeder. I modsætning til det lokale ”night market” er markedet i Ubud dog mere lagt an på turister – dvs at man kan købe oceaner af saronger, solbriller, souvenirs og andet tingeltangel, så det tiltaler selvfølgelig nogle mere end andre… Ubud er en skøn by, som man en anden gang godt kunne vælge at bo i - også i en længere periode.

Sidst på opholdet havde Susannah en ret speciel oplevelse. Hun blev ringet op af den irske nationale radio, der ville interviewe hende i forbindelse med en artikel, der har været i irske medier, om at danskerne er et meget lykkeligt folk. Radiofolkene havde så googlet Susannah og ved hjælp af en artikel hun skrev for 5 år siden fundet hende via bricksite! Susannah ville gerne medvirke, så i mandags var hun live i radioen via skype fra Bali i et irsk program, hvor hun så gav sin mening om, hvorfor danskerne er mere lykkelige end andre folkefærd – meget syret oplevelse!

I dag går det så mod en ny destination – Kuala Lumpur i Malaysia – mere herom senere..
Nedenstående er en video vi optog da vi var inde og se Balinesisk dans.
Susannah Keller Finn | Dublin 2 - Ireland | Tlf.: +353877918605 | susannah.kellerfinn@gmail.com